Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

10,6 milijuna kuna poticaja za petrinjsku vojarnu

05.10.2015. Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je, u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala Drage Lovrića te direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera, posjetio petrinjsku vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ u kojoj je završena izgradnja četiri smještajna objekta za rad i obuku pripadnika hrvatskih Oružanih snaga.

Novoizgrađeni objekti, predviđeni za smještaj 300 pripadnika OSRH, građeni su po visokim energetskim standardima zbog čega je s 10,6 milijuna kuna njihovu gradnju sufinancirao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na važnost suradnje s Fondom te modela reinvestiranja uloženih sredstava podsjetio je i ministar Kotromanović. „Do sada smo u dvije i pol godine ovdje uložili više od 61 milijun kuna. Iduće godine uložit ćemo oko 32 milijuna kuna u nastavak gradnje objekata. Sredstva koja uštedimo za energiju, reinvestiramo u obnovu naših vojnih kapaciteta. Vojarna „Pukovnik Predrag Matanović“, dugoročno je perspektivna vojna nekretnina i u skladu sa strateškim značajem kojeg ima za Oružane snage RH u nju se sustavno i planski ulaže kako bi se, u skladu s najvišim svjetskim vojnim standardima, razvila u modernu hrvatsku vojarnu.

Mjere energetske učinkovitosti u gradnji ovih zgrada uključivale su toplinsku izolaciju ovojnice zgrade, ugradnju moderne vanjske stolarije i suvremenog energetski učinkovitog sustava grijanja te ugradnju energetski učinkovite unutarnje rasvjete. U odnosu na gradnju po aktualnim tehničkim propisima, primjena ovih mjera će osigurati godišnje uštede toplinske energije od 120.000 kWh, odnosno smanjenje emisija CO2 za 27 tona godišnje.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller je posjetio da su MORH i Fond još u ožujku 2014. Godine sklopili Sporazum o suradnji vrijedan 260 milijuna kuna. Od tog iznosa Fond s ukupno 41 milijun kuna sufinancira rekonstrukciju i gradnju MORH-ovih objekata na 9 lokacija.

„Fond je podržao potrebu vojske da bolje koristi svoje energetske resurse. Država, ali i cijeli javni sektor trebaju biti uzor i vlastitim primjerom istaknuti važnost odgovornog korištenja energenata, kao i važnost održivog gospodarskog razvitka u cjelini. U zadnje tri godine odobrili smo sufinanciranje obnove više od 250 zgrada javne namjene za što smo osigurali 176 milijuna kuna.“ rekao je direktor Müller.

Zadovoljan viđenim je bio i premijer Zoran Milanović koji je rekao kako je Hrvatska vojska mala po brojnosti ali velika po svojim kvalitetama i profesionalnosti. Nakon što je obišao vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“, premijer Milanović je rekao: „Volim vidjeti ovo. Ovo je dobro uložen novac. Ovo je način na koji se novac naših građana, poreznih obveznika, ulaže u visoke standarde za našu vojsku.“

  • petrinjska vojarna
  • petrinja