Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

1,8 milijuna kuna za energetsku obnovu hotela Lagune Novigrad

24.07.2015. U Novigradu je danas direktor Fonda, zajedno s ministrima zaštite okoliša i turizma obišao hotel Maestral. Riječ je o jednom od hotela u vlasništvu tvrke Laguna, koja će u hotelima u Novigradu i na Korčuli primjeniti mjere energetske učinkovitosti te koristiti obnovljive izvore energije. Za projekte vrijedne 3,5 milijuna kn, Fond je osigurao sufinanciranje od 1,8 milijuna, a tom prilikom je svoje projekte predstavio i Grad Novigrad.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller je danas zajedno s ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem, ministrom turizma Darkom Lorencinom, gradonačelnikom Novigrada Anteom Milosom i predsjednicom Uprave Lagune Novigrad Zrinkom Bokulić posjetio hotel Maestral u Novigradu.

 "Projektima koje sufinanciramo pokazujemo kako zaštita okoliša i turizam idu zajedno. Danas smo obišli hotel koji primjenjuje tehnologije i procese koji štite okoliš, smanjuju troškove poslovanja i svojim gostima pokazuje da su odabrali hotel kojem nije svejedno kakav okoliš ćemo ostaviti našoj djeci. Vidjeli smo i čuli da sve troje može zajedno i da se za to mogu povući i značajni državni poticaji. Energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša ove godine potičemo sa 600 milijuna kuna. To je milijarda i pol kuna projekata koji su dobri za okoliš, dobri za smanjenje troškova i dobri za zelena radna mjesta", izjavio je tom prilikom ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Naime, Laguna Novigrad će uz bespovratne državne poticaje provesti projekte energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u svojim hotelima Maestral u Novigradu i Feral na otoku Korčuli. U hotelu Maestral će se zamijeniti stolarija, postaviti štedljivija LED rasvjeta te će se ugraditi visokoučinkovita dizalica topline koja će se koristiti za grijanje i hlađenje te pripremu tople vode, dok će se u hotelu Feral toplinski izolirati krovište i instalirati dizalica topline. Vrijednost projekata je 3,5 milijuna kuna, a Fond je za njih osigurao sufinanciranje u iznosu do 1,8 milijuna kuna.

"Ove godine Fond sa 13 milijuna kuna sufinancira projekte obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Takvi projekti omogućuju poslovne uštede, tvrtke postaju konkurentnije, stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta, smanjuju se emisije CO2 i ovisnost o klasičnim energentima. Naš Javni poziv još je otvoren, a dosad nam je stiglo više od 50 prijava.istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

"Zeleni turizam dugoročno osigurava najbolje učinke za okoliš, za sektor, za lokalnu zajednicu i turiste, za investitore i poduzetnike. Riječ je o proizvodu koji direktno doprinosi ključnim ciljevima hrvatskog turizma kroz smanjenje sezonalnosti i povećanje prihoda po gostu. Do kraja godine ćemo u suradnji s Institutom za turizam predstaviti akcijski plan za zeleni turizam kojim će se postaviti smjernice za daljnje unapređenje zaštite okoliša, očuvanja kvalitete prirodnih resursa te odgovorno i održivo upravljanje i razvoj sadržaja turističke ponude", rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Predsjednica Uprave Lagune Novigrad Zrinka Bokulić naglasila je da će zahvaljujući potporama Fonda Laguna Novigrad u idućem razdoblju značajno smanjiti emisije CO2 te učinkovitije gospodariti energentima. "Ovi projekti omogućuju produljenje sezone uz mjerljive uštede, što ostavlja više prostora za ulaganja u podizanje kvalitete i prateće sadržaje", rekla je Zrinka Bokulić dodavši da će Laguna Novigrad u 2016. investirati gotovo 16 milijuna kuna u daljnji razvoj svojih proizvoda i usluga, a gotovo trećina ulaganja odnosi se na projekte kojima je cilj povećanje energetske učinkovitosti.

I Grad Novigrad je iznimno aktivan u realizaciji projekata energetske učinkovitosti. U sklopu projekata Grada Novigrada - Cittanova "Mislim zeleno, grijem se pametno" i "Grijem kuću, a ne ulicu" vrijednih 2,8 milijuna kuna, Fond je sa 40% sufinancirao ugradnju sustava obnovljivih izvora energije te obnovu fasada i zamjenu vanjske stolarije u obiteljskim kućama. Među ostalim, provode se projekti izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće javne rasvjete energetski učinkovitijom ukupne vrijednosti 4,6 milijuna kuna uz sufinanciranje Fonda od 1,7 milijuna kuna. 


"Za Novigrad je iznimno značajna i energetska obnova osnovne škole Rivarela koju provodi Istarska županija, a koju Fond sufinancira sa 1,4 milijuna kuna. Ukupna investicija iznosi 4,7 milijuna. Također i lokalno komunalno poduzeće 6. maj vrlo uspješno provodi projekte u segmentu očuvanja okoliša sufinancirane od strane Fonda. Svjesni smo važnosti ovakvih investicija i u tom smjeru nastavljamo i ubuduće.", rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.