Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

3,7 milijuna kuna za energetsku obnovu riječke OŠ Nikole Tesle

17.05.2016. U Rijeci je danas potpisan ugovor za radove na Osnovnoj školi Nikola Tesla, vrijedan 6,5 milijuna kuna. Škola stara 83 godine je ostvarila pravo sufinanciranja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te će joj iz europskih sredstava i sredstava Fonda biti osigurano čak 3,7 milijuna kuna za radove na obnovi.

U Rijeci su danas gradonačelnik Vojko Obersnel i predstavnici tvrtke izvođača radova VG5, sa sjedištem u Ljubljani, službeno potpisali ugovor o financiranju energetske obnove riječke Osnovne škole Nikole Tesle, vrijedan 6,5 milijuna kuna. Projekt obnove osim radova uključuje i stručni nadzor obnove te energetski certifikat, a očekuje se kako će školi osigurati uštedu toplinske energije od čak 47%. Grad Rijeka je u proračunu za ovaj projekt osigurao 3.4 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupno će se nepovratno izdvojiti 3,7 milijuna kuna.

Školska zgrada građena 1933. i 1934. godine i nalazi se unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada. Energetski razred zgrade je C, a bruto površina je veća od 6600 metara četvornih. Energetskom obnovom obnovit će se ovojnica zgrade - stropovi i krovovi te vanjski zidovi s dvorišne strane i zamijenit će se vanjska stolarija. Među ostalim ravni krov izolirat će se mineralnom vunom debljine 10 centimetara, a stropovi prema negrijanom tavanu kamenom vunom debljine 14 centimetara.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ovom je prilikom istaknuo kako je u Rijeci dosad obnovljeno 77 stambenih zgrada i 40 obiteljskih kuća s više od 2500 stanova te da je Rijeka u Hrvatskoj u samom vrhu po povlačenju novca iz fondova. Zaključio je da obnova zgrada nije važna samo zbog povećanja energetske učinkovitosti, nego i zbog jačanja lokalnog građevinskog sektora.

Načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Ines Androić-Brajčić rekla je da će se natječajima za energetsku obnovu javnih ustanova koje se bave odgojem i obrazovanjem omogućiti financiranje radova na 80-ak vrtića i škola u Hrvatskoj, dodajući da se grad Rijeka na njih prijavljuje od početka te je samo ove godine osigurao sredstva za energetsku obnovu četiri.

"Upravo je Osnovna škola Nikola Tesla najznačajniji projekt ovog programa, u kojem samo udio FZOEU-a iznosi 2,1 milijun kuna." rekao je Janko Poturica predstavljajući ulogu Fonda u programu. "Grad Rijeka je primjer dobre prakse koji pokazuje da je, iako se na prvi pogled čini teško doći do sredstava, potrebno samo ozbiljno pristupiti procesu prijave, temeljito proučiti natječajnu dokumentaciju te pažljivo ispuniti natječajnu prijavu."