Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

73 milijuna kuna za poticanje energetske učinkovitosti u prometu

12.11.2015. "U ove dvije godine je za projekte koji bi trebali osigurati manju emisiju štetnih plinova iz prometa iz Fonda odobreno 73 milijuna kuna poticaja. Sufinancirala se nabava 382 električnih, 740 hibridnih, 20 plug in hibridnih vozila, 15 sustava gradskih bicikala, više od 500 električnih bicikala, 20-ak punionica i brojni ostali projekti povećanja energetske učinkovitosti u prometu." rekla je Vesna Bukarica na prvoj međunarodnoj konferenciji o e-mobilnosti u Jugoistočnoj Europi e-MobilitySE.

Energija se ne troši samo u zgradama, već i u prometu, koji ima značajan doprinos u emisiji stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene. Neke od tih promjena vidljive su i danas, kada nas u studenom grije više od 20°C i zorno pokazuje kako djelovati moramo odmah. Fond za zaštitu okoliša ove je godine odobrio 900 milijuna kuna poticaja za projekte zaštite okoliša. U posljednje dvije godine je za projekte koji bi trebali osigurati manju emisiju štetnih plinova iz prometa odobreno 73 milijuna kuna.“ rekla je Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu na prvoj međunarodnoj konferenciji o e-mobilnosti u Jugoistočnoj Europi e-MobilitySE.  

Konferencija je okupila predstavnike Europske komisije, privatni i javni sektor iz raznih zemalja te je detalje o konceptima e-mobilnosti sudionicima prenijela kroz niz prezentacija, diskusija, studija slučaja i dijeljenje najbolje prakse iz EU i regije. Sudionici su također imali mogućnost isprobati vozila i uvjeriti se u prednosti e-Mobilnosti.

Povod za organizaciju ove konferencije nalazi se u činjenici kako je e-Mobilnost zapravo vrlo bliska budućnost naših prometnih sustava. EU zemlje već dugi niz godina rade na smanjenu emisija stakleničkih plinova te onečišćenja zraka, posebice u gradovima. Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega 71,3% generira cestovni promet. Upravo zato je nužno istaknuti važnost i poticati aktivnosti povećanja energetske učinkovitosti u prometu. Pritom su ključan element električna vozila, ali i razvoj infrastrukture: mreže punionica, sustava javnih bicikala, električnih bicikala te raznih programskih rješenja i treninga eko vožnje.

„Fond nudi više programa sufinanciranja svih aktivnosti čistijeg transporta, kako bi se lokalnim i regionalnim jedinicama, tvrtkama, ali i građanima omogućila lakša primjena tih mjera te ponudila prihvatljiva rješenja alternativne mobilnosti. U protekle dvije godine smo s 41,5 milijuna kuna sufinancirali nabavu 382 električna, 740 hibridnih te 20 plug in hibridnih vozila, a s još 8 milijuna kuna smo sufinancirali ostale mjere energetske učinkovitosti u prometu: 15 sustava gradskih bicikala, više od 500 električnih bicikala, 20-ak punionica i brojne ostale projekte.“ pojasnila je Bukarica u svojoj prezentaciji te dodala kako se s poticajima nastavlja i u 2016. godini.  „Dodatno smo 24 milijuna kuna osigurali i za projekt Zelena linija, kojim će se infrastruktura za punjenje električnih vozila, ali i ostale aktivnosti razvijati unutar područja nacionalnih parkova.