Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Besplatna struja za sve stanare poduzetničkog inkubatora

25.05.2016. S 265 tisuća kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je postavljanje fotonaponske elektrane na zgradi poduzetničkog inkubatora Polet u Belišću. „Ukupna investicija vrijedna je 442 tisuće kuna, od kojih je čak 60 posto sufinanciramo sredstvima Fona, a ostali dio sredstava je osigurao Grad Belišće.“ istaknuo je v.d. direktor Fonda Ljubomir Majdandžić na svečanosti otvorenja.

Ovakav fotonaponski sustav ima snagu 20 kW te će godišnje proizvoditi 24.000 kWh električne energije i smanjiti emisije CO2 za 8,80 t/god. „Pojednostavljeno rečeno ovakva elektrana mogla bi zadovoljavati godišnje potrebe za električnom energijom šest domaćinstava s po četiri člana obitelji“, objasnio je Majdandžić.

Na ovom jedinstvenom projektu, Belilšću je čestitao i zamjenik osječko – baranjskog župana Dragan Vulin koji je istaknuo kako Grad može biti uzor drugim jedinicama lokalne samouprave zbog načina na koji radi i kako racionalno raspolaže resursima, ali ponajviše po tome koliko sredstava izvlači iz vanjskih izvora.

„Ovim projektom koji je za sada raritet, ne samo na našem području, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj, uspjeli smo omogućiti korisnicima Poduzetničkog inkubatora besplatno i ono zadnje što su trebali plaćati – električnu energiju, koju smo osigurali putem solarnih panela“, zadovoljno je istaknuo gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Inače, Poduzetnički inkubator Polet Belišće djeluje otprilike godinu dana, u njemu je smješteno osam korisnika u devet proizvodnih jedinica. Korisnici su u najmu na tri godine, s tim da su proizvodne djelatnosti prve godine oslobođene plaćanja najma, druge godine plaćaju 25 %, a treće 50 % najma. Za neproizvodne djelatnosti taj se iznos kreće od 25 % prve godine, preko 50 % druge i 75 % treće godine najma. Korisnicima su i do sada sve režije bile besplatne, osim električne energije, a sada su i tog troška oslobođeni.

Uz druge uvažene goste, na svečanom otvorenju bio je i saborski zastupnik Miroslav Šimić, koji je istaknuo kako je izgradnja Poduzetničkog inkubatora Polet i solarne elektrane pravi primjer kako nacionalna i lokalna vlast mogu surađivati u korist svojih sugrađana.