Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Čišćenje bez granica

09.06.2019. Zajedno s više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije, direktor Fonda Dubravko Ponoš čistio je podmorje u Savudrijskoj vali. Ekološka akcija organizirana je u sklopu projekta Čišćenje bez granica, a osim lokacija u Savudriji ronioci su čistili i luku Piran.

Zajedno s više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije, direktor Fonda Dubravko Ponoš čistio je podmorje u Savudrijskoj vali. Ekološka akcija organizirana je u sklopu projekta Čišćenje bez granica, a osim lokacija u Savudriji ronioci su čistili i luku Piran. Sudionici akcije istaknuli su kako otpad nema nacionalnost i kako zemlje moraju surađivati u očuvanju mora i podmorja.

"Ovo smo prekrasno more dobili na čuvanje za generacije koje dolaze i zbog toga se prema njemu trebamo odnositi odgovorno. Nažalost, u čak 72 % uzoraka pitke vode u Europi je pronađena mikroplastika, a situacija u morima još je i gora." - rekao je direktor Ponoš. Neobičan podvodni ulov ronioca u Savudrijskoj vali potvrdio je njegove riječi. Izlovljeni su, među ostalim, kamionska guma, građevinski otpad te plastične boce i čašice jogurta.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg je naglasio kako 80 % otpada u moru dolazi s kopna, a većina tog otpada u biti je plastika. "Shodno tome, nužna je edukacija, osobito mladih, kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru" - kazao je Šiljeg.

Đenio Zadković, gradonačelnik Pirana, kazao je kako se u akciji Čišćenje bez granica osjeća prijateljski duh ljudi s tamošnjeg područja. S njim se složio Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, te rekao da granica služi i kako bi spajala, tj. isticala bogatstvo različitosti.

"Glavni je cilj ekološke akcije Čišćenje bez granica, osim samog čišćenja podmorja, povezivanje hrvatskih i slovenskih ronioca te podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja mora i prirode. Zbog toga je s akcijom povezana IV. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola. U sklopu nje djeca pod vodstvom instruktora ronjenja pomažu u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože. Djeca su također u subotu imala radionicu koju je organizirao Fond za zaštitu okoliša na kojoj su učili kako pravilno razvrstavati otpad." - kazala je u Andreja Vedrina, iz Promocije ronjenja koji su i organizirali cjelokupnu akciju. Suorganizatori su ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding te njegova podružnica Vladimir Nazor.

Egon Štibilj, zapovjednik civilne zaštite Pirana za kraj je zaključio:  "Svi koji živimo uz more, znamo što nam more daje i ne želimo doživjeti da nam jednoga dana servira smeće koje danas u njega bacamo. Onima koji to čine, želimo poručiti da smeću tamo nije mjesto."