Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Delegacija udruženja općina i gradova iz regije u studijskom posjetu Fondu

22.07.2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je posjetilo dvadesetak predstavnika udruga lokalnih samouprava jugoistočne Europe. Posjet Fondu kao primjeru dobre prakse je organiziran s ciljem razmjene iskustava u provedbi odnosno financiranju projekata energetske učinkovitosti i OIE.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je posjetilo dvadesetak predstavnika udruga lokalnih samouprava jugoistočne Europe te predstavnici Prištine, Gjilana i Podujeva. Posjet Fondu kao primjeru dobre prakse je organiziran s ciljem razmjene iskustava u provedbi odnosno financiranju projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. „Fond je ove godine kroz 36 javnih poziva i natječaja osigurao 600 milijuna kuna poticajnih sredstava za razne projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Veliki dio tih sredstava osiguran je za programe energetske obnove, kao važne komponente za postizanje nacionalnih ciljeva smanjenja potrošnje energije. Programima Vlade se nastoji uz planiran i sustavan pristup osigurati veća energetska učinkovitost i privatnog, ali i poslovnog sektora. U ove dvije godine provedbe tih programa postižemo zaista odlične rezultate.“ rekla je prilikom obilaska Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu.

Studijski posjet Hrvatskoj organizirao je hrvatski ured Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) u okviru projekta „Energetska efikasnost u udruženjima lokalnih samouprava (EeMA)“. Cilj projekta je jačanje suradnje i razmjene iskustava o projektima koji doprinose smanjenju potrošnje energije, povećanju energetske efikasnosti i smanjenju emisije CO2.

Partneri projekta su Udruženja općina i gradova iz Makedonije (ZELS), Crne Gore (Zajednica opština CG), Srbije (Stalna konferencija gradova i opština), Bosne i Hercegovine (Savez gradova i općina FBiH i Savez gradova i opština RS) i Kosova (Asocijacija kosovskih općina).