Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Direktor Fonda na Soundsetu najavio nove poticaje za 2016. godinu

27.01.2016. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller gostovao je danas u emisiji „Interview tjedna“ na Soundset plavom radiju. U razgovoru s urednikom emisije Davorom Rendulićem, Müller je predstavio neke od rezultata rada Fonda u 2015. godini, ali i najavio nastavak uspješnih programa i u 2016. godini.

„Prošle je godine Fond doista imao puno posla. Imali smo programe namijenjene građanima i poduzetnicima, ali i gradovima i općinama, u sklopu kojih smo odobrili sufinanciranje u vrijednosti više od 1,2 milijarde kuna. Riječ je o dvostruko većem iznosu poticaja nego u 2014. godini, a koja je već dvostruko nadmašila 2013. godinu. Naravno, nije realno zadržati takav rast, ali smatram da smo postavili jedan standard koji je zavidan.  Planiramo nastaviti sa započetim programima obnove kuća i zgrada, a ostalo ćemo uskladiti sa nadležnim ministarstvima.“ rekao je, dodavši kako vjeruje u dobru suradnji s novom Vladom i ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem. „Upoznao sam ministra i ono što mogu reći je da je stručan. Riječ je o inženjeru koji ima lijepe reference. Vidio sam da razumije problematiku s kojom se suočavamo, pa vjerujem da ćemo i dalje raditi na poticanju naših programa.“ - rekao je Sven Müller.

Direktor je pojasnio kako je ove godine najviše sredstava bilo osigurano za energetsku obnovu kuća, koje se sad obnavljaju doista širom Hrvatske, za razliku od 2014. kada su nositelji programa bili gradovi i općine i kada je to bila riječ o 180 lokalnih jedinica. Za obnovu su se prijavili građani iz 485 gradova i općina, od od njih 555. „Ukupno smo primili oko 12.300 zahtjeva za sufinanciranje obnove, a čak 76% njih odnosno oko 9.300 kuća je dobilo odobrenje za sufinanciranje. Riječ je o projektima vrijednima oko 833 milijuna kuna, za čiju provedbu je Fond osigurao oko pola milijarde kuna poticaja. Oko 30% poticaja je već i isplaćeno, za 3.100 kuća.“.

U razgovoru se direktor dotakao i programa energetske obnove zgrada, u sklopu kojih se financirala i ugradnja razdjelnika: „Ugradnja razdjelnika neće donijeti uštede, ona služi da se zna tko i koliko troši. Sigurno nikome nije u interesu da plaća po broju stanara u stanu ili zgradi već da se troškovi distribuiraju po stvarnoj potrošnji. Za razliku od razdjelnika, uštede donose energetske obnove.“ poručio je, istaknuvši kako se 40% energije u Hrvatskoj troši upravo u zgradama. „Mi zgradama financiramo pripremnu dokumentaciju u 100% iznosu, a jedan od uvjeta je da počnete s obnovom u roku od dvije godine. Uštede su od 30 do 60%. Onaj tko ima novaca za plaćanje režija, ima sredstava i za energetsku obnovu, jer su uštede toliko brzo vidljive da je povrat novaca relativno kratak. U prošloj godini 284 zgrade dobile su sufinanciranje obnove, a tek nas očekuje objava rezultata zadnjeg natječaja na koji se prijavilo još 300-tinjak zgrada.“- naglasio je Müller.

Direktor Fonda najavio je i ponovno financiranje najučinkovitiji uređaja, kako bi se potaklo ljude da prilikom kupnje novog uređaja razmišljaju o energetskoj klasi tog aparata. Sufinanciranje vozila će ovisiti o odluci ministarstva, ali program iz protekle dvije godine je pokazao odlične rezultate: „Kad smo krenuli u program, u Hrvatskoj je bilo tek nekoliko električnih vozila. 2014. smo probili led i kupilo ih se 50, da bi ih ove godine na cestama bilo već 520. Sada imamo i dobru mrežu od stotinjak punionica po cijeloj zemlji pa se bez problema može električnim automobilom doći od Osijeka do Splita.“.

 

 

SNIMKA INTERVJUA
MP3 69.23 MB