Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Energetskom obnovom zgrada do toplijih stanova i manjih troškova za režije

01.12.2016. U Drnišu je danas održana jedna u nizu informativnih radionica na kojoj je bilo riječi o novom natječaju za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Građane Drniša, Knina i okolice osobito je zanimala mogućnost sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada koje imaju dio stanova u državnom ili vlasništvu lokalnih jedinica.

U Drnišu je danas održana jedna u nizu informativnih radionica na kojoj je bilo riječi o novom natječaju za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Građane Drniša, Knina i okolice osobito je zanimala mogućnost sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada koje imaju dio stanova u državnom ili vlasništvu lokalnih jedinica.

"Ukoliko se takvi stanovi ne iznajmljuju prema komercijalnim uvjetima i koriste ih posebne kategorije korisnika, iznajmljivanje se ne smatra komercijalnom djelatnošću. U tom smislu za njih nije potrebno dostavljanje Izjave o primljenim državnim potporama male vrijednosti, što bitno pojednostavljuje proces " - izjavio je voditelj projekta Mladen Ilijević. Također je pojasnio i pojam potrebne suglasnosti suvlasnika: "Potrebna suglasnost se razmatra za svaki ulaz posebno. Također napominjem i kako je suglasnost potrebno postići i na razini broja suvlasnika i na razini ukupne površine stambenih jedinica, sukladno Zakonu o energetskoj učinkovitosti“ te zaključio kako je minimalna potrebna ušteda 50%, što bi suvlasnici svakako trebali osjetiti i na režijskim troškovima.

Ivana Milan iz Ministarstva graditeljstva upraviteljima zgrada je pojasnila koje mogućnosti sufinanciranja postoje iz EU fondova te istaknula kako je samo za obnovu višestambenih zgrada dostupno 70 milijuna kuna u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. "Bespovratna sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, zbog čega je drugačija i procedura prijave, ali i praćenja projekata. Ključno se dobro informirati" naglasila je Milan.

Suvlasnicima višestambenih zgrada je tako na raspolaganju retroaktivno sufinanciranje energetskih pregleda i izrade glavnog projekta s 85% bespovratnih sredstava, dok se sa 60% financiraju radovi i nadzor. Sama procedura prijave je nešto kompleksnija od one na koju su upravitelji navikli do sad. Upravo zato će Fond za zaštitu okoliša imati dvojaku ulogu u provedbi ovog natječaja pa će osim evaluacije i praćenja projekata prijaviteljima prvo pomoći da savladaju proces prikupljanja dokumentacije i voditi ih savjetima kroz što uspješniju realizaciju projekata.

  • Radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada, Drniš