Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond i Svjetska banka uspješno proveli darovnicu Globalnog fonda za okoliš

12.02.2019. U općini Blato obilježen je završetak misije Svjetske banke u sklopu koje je proveden GEF projekt kontrole onečišćenja Jadranskog mora. U tu svrhu Hrvatska je dobila darovnicu od 4,3 milijuna dolara, a najveći dio te darovnice iskorišten je za sanaciju odlagališta otpada Sitnica.

Zbrinjavanje otpada na tom odlagalištu osobito je bilo problematično tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane količine odloženog otpada, ali i visokih temperatura koje su često znale uzrokovati požare na odlagalištu. Nakon što je proveden postupak javne nabave i odabran izvođač radova započelo se s radovima. Završetkom radova na sanaciji odlagalište će biti sanitarno odnosno usklađeno sa relevantnim propisima i standardima zaštite okoliša, te će kao takvo biti pogodno za korištenje do izgradnje centra za gospodarenje otpadom.

„Bilo je mnogo izazova na ovom projektu, ali rezultati pokazuju da se sve može kad su svi sudionici okrenuti cilju i imaju želju postići ga. Fond je kao operativno tijelo za provedbu, ali i kao tijelo koje je sufinanciralo ovaj, ali i slične projekte diljem Hrvatske, zahvalan Svjetskoj banci na suradnji i financiranju. Gospodarenje otpadom na otocima je priličan izazov sam po sebi, i zato smo zadovoljni da je baš ovaj projekt odabran za financiranje, izjavila je načelnica Sektora za EU fondove Maja Feketić.

Predstavnici Svjetske banke izrazili su zadovoljstvo suradnjom koju su imali sa svim sudionicima projekta. “Implementacija nije bila jednostavna, ali općine i Fond su zajedničkim trudom uspjeli rješavati sve izazove na koje su nailazili. Svi smo mnogo naučili radeći na ovom projektu, no najvažnije je da smo postigli cilj, a to je zaštita izvora pitke vode i mora od prodiranja nutrijenata s odlagališta. Nas tim u  Svjetskoj Banci zadovoljan je napretkom radova i vođenjem gradilišta, te se nadamo da će ovaj projekt kako vođenjem, ali i dobrom međusobnom koordinacijom svih partnera biti odličan primjer i drugima.“, rekla je predstavnica Svjetske banke Nataša Vetma.

  • Provedena darovnica Globalnog fonda za okoliš
  • Provedena darovnica Globalnog fonda za okoliš
  • Provedena darovnica Globalnog fonda za okoliš
  • Provedena darovnica Globalnog fonda za okoliš