Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond na savjetovanju o provedbi energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja

24.11.2016. Međimurska energetska agencija je danas u suradnji s Koprivničko-križevačkom, Sisačko-moslavačkom i Međimurskom županijom i tvrtkom Planetaris održala savjetovanje o pripremi, provedbi i izazovima financiranja projekata energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Savjetovanjem se željelo upoznati predstavnike lokalne i područne samouprave kao i ostale zainteresirane strane s primjerima dobre prakse dosadašnje energetske obnove ustanova odgojnog i obrazovnog profila. Bila je to ujedno i prilika za predstavljanje novog javnog poziva za energetsku obnovu odgojnih i obrazovnih ustanova (4c1.3) kojeg je 22.11.2016. godine objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a za čiju prijavu će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost biti na raspolaganju za stručnu pomoć i savjetovanje svim zainteresiranim prijaviteljima –školama i vrtićima.

„Prijašnjih je godina Fond za energetsku obnovu iz nacionalnih sredstava osigurao gotovo 32 milijuna kuna za oko pedesetak škola i vrtića. EU gotovo 50% krajnje potražnje za energijom koristi za grijanje i hlađenje od čega 80% u stambenim zgradama. Ta je potrošnja energije ovisna o potrošnji fosilnih goriva u omjeru od 75%, dok obnovljivi izvori energije sudjeluju tek s 18%. Iz toga možemo zaključiti kako su javni i stambeni sektor pravo mjesto za intenzivniji investicijski angažman za postizanje željenih rezultata u klimatskoj i energetskoj politici“ – izjavio je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić.

Poseban naglasak savjetovanja bio je na izazovima financiranja projekata energetske obnove kroz proračune jedinica lokalne i područne samouprave. Predstavljene su mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti kroz nove mogućnosti koje se otvaraju jedinicama lokalne i područne samouprave za projekte energetske učinkovitosti.