Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond na Savjetovanju upravitelja nekretninama održanom na Hvaru

29.04.2019. Stručnjaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovali su na tradicionalnom susretu upravitelja zgrada, koji je ove godine na Hvaru okupio oko 200 sudionika. Među najaktualnijim temama iz upraviteljske prakse našla se i energetska obnova višestambenih zgrada.

Stručnjaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovali su na tradicionalnom susretu upravitelja zgrada, koji je ove godine na Hvaru okupio oko 200 sudionika. Među najaktualnijim temama iz upraviteljske prakse našla se i energetska obnova višestambenih zgrada.

„Sada, kada je od 584 ugovora za energetsku obnovu gotovo pola njih i uspješno dovršeno, vjerujem da svi zajedno možemo biti zadovoljni.“ rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš u svom pozdravnom govoru, zahvalivši upraviteljima na dobroj suradnji. „Zadovoljstvo je vidjeti kako se oronule fasade pretvaraju u nešto sasvim novo i čuti od suvlasnika koliko su zadovoljni svojim „novim“ zgradama. Posebno veseli zbrajati i energetske uštede te od vas dobiti uvid u detaljne analize potrošnje koje ste radili na sličnim zgradama. Vjerujem da će to biti najbolji poticaj za nastavak programa, a i za daljnji interes građana.“ zaključio je Ponoš.   Pritom je istaknuo kako je uloga Fonda u ovom programu bila dvojaka te kako vjeruje da je u konačnici upravo dobra suradnja Fonda i upravitelja dovela ne samo do velike prolaznosti nego i do kvalitetno odrađenih projekata.

Na susretu se razgovaralo o inicijativi za ugradnju dizala, zaštiti osobnih podataka i ostalim temama važnima za poslove upravljanja zgradama, a jedan od panela bio je posvećen svim pitanjima upravitelja vezanima za EU financiranje projekata. U panelu je sudjelovala voditeljica Posredničkog tijela Maja Rajčić te ostali predstavnici Fonda Jelena Bilandžija, Martina Hunski, Darijan Levak, Milovan Zrakić i Mladen Ilijević, koji su ovom prilikom razjasnili sve nedoumice oko toga kako do kraja uspješno provesti energetsku obnovu zgrada sufinanciranu EU sredstvima, uz održivost provedenih projekata. Posredničko tijelo u Fondu trenutno kontrolira provedbu više od 1.500 projekata, a do sad je provedeno više od 4.000 različitih verifikacija. Kao početni izazov uočeno je neiskustvo korisnika u provedbi EU projekata, zbog čega Fond redovno organizira edukativne radionice za korisnike, a izazov predstavlja i stanje u građevinskom sektoru. Naime, dok je građevinska aktivnost porasla za čak 15%, rast zaposlenih je tek 6%, što nije dovoljno za provedbu svih planiranih projekata. Također, dolazi do manjka određenih proizvoda na tržištu, što sve zajedno utječe na dinamiku provedbe projekata. Međutim, uz dobru i pravovremenu komunikaciju, sve te izazove je moguće nadvladati.

Upravitelji su ovom prilikom pohvalili suradnju s Fondom te istaknuli kako interes građana za energetskom obnovom zgrada ne jenjava. Upravo zbog toga nadaju se kako će se ubrzo nastaviti sa uspješnom provedbom programa.