Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond predstavio rezultate programa na Danu energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije

16.05.2016. Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovali su danas na četvrtom po redu Danu energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije, u organizaciji županijske razvojne agencije. Na događanju su predstavljeni dosadašnji rezultati te novosti u budućim programima sufinanciranja.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovali su danas na četvrtom po redu Danu energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije, u organizaciji županijske razvojne agencije. U punoj konferencijskoj dvorani ukrašenoj prigodnim dječjim likovnim radovima na temu „Sunce – izvor energije i života“, predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja najavili su otvaranje natječaja ukupne vrijednosti preko 300 milijuna eura, s posebnim naglaskom na natječaje energetske obnove višestambenih zgrada i zgrada javnih ustanova.

Mario Klobučar, voditelj Službe u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovom je prilikom predstavio rezultate Fonda i mogućnosti sufinanciranja koje su dostupne lokalnim i regionalnim jedinicama."U prošloj smo godini za mjere energetske učinkovitosti osigurali ukupno 960 milijuna kuna. Većina tih sredstava bila je namijenjena projektima energetske obnove, s obzirom da se u zgradama troši najviše energije. Međutim, lokalnim i regionalnim jedinicama smo u prošloj godini, primjerice, osigurali 41,3 milijuna kuna za projekte javne rasvjete, 2,2 milijuna kuna za izradu planova energetske učinkovitosti, kao i dodatna sredstva za aktivnosti čistijeg transporta, energetske obnove te korištenje obnovljviih izvora energije. U idućim godinama će se projekti obnove prijavljivati za europska sredstva no i dalje će postojati niz mogućnosti sufinanciranja lokalnih i regionalnih projekata." naglasio je. Mladen Ilijević iz Fonda je dodatno predstavio mogućnosti sufinanciranja namijenjene građanima i tvrtkama te naglasio kako će programi sufinanciranja višestambenih zgrada i obiteljskih kuća također biti prilagođeni europskim uvjetima: "U Operativnom programu Konkurentnost i kohezija je za obnovu stambenog sektora dostupno čak 100 milijuna eura do 2020. godine, a sa natječajima bismo trebali krenuti najkasnije najesen." 

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija predstavio je novi Nacionalni portal energetske učinkovitosti koji na jednom mjestu obuhvaća sve aktualne natječaje i informacije iz područja energetske učinkovitosti, obraćajući se trima ciljanim skupinama: građanima, javnom i komercijalnom sektoru.

Cjelokupnu manifestaciju na samom kraju obogatilo je izlaganje Društva inovatora „Faust Vrančić“ na temu „Energetska učinkovitost pametnih gradova“ te izložba inovacija Društva te Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira iz Knina čija je mini vjetroelektrana s mehaničkom regulacijom broja okretaja pobudila najveći interes posjetitelja.