Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond sudjelovao na Summitu energetske demokracije u Puli

12.04.2019. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je bio kreator panela „Mogućnosti poticanja energetske učinkovitosti“ na prvom Summitu energetske demokracije / SED 2019 održanom od 10.-12.4. u Puli. Sudionici panela bili su: Nj.E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u RH, Marko Markić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE), Marina Marasović iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Ana Dašić iz Hrvatske poštanske banke (HPB) i Maja Rajčić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Sudionici Fondovog panela „Mogućnosti poticanja energetske učinkovitosti“ razgovarali su o projektima koji se mogu realizirati kroz korištenje raznih financijskih instrumenta kao i programa EU i nacionalnog sufinanciranja.

Voditeljica Samostalne službe Posredničkog tijela Maja Rajčić istaknula je kako je od početka djelovanja Fond sufinancirao više od 35 tisuća projekata, čime je pokrenuo investicije vrijedne 15 milijardi kuna, a u koje je uloženo 5,2 milijarde kuna. „Fond je važan kotač velikog mehanizma i kroz svoju ulogu Posredničkog tijela druge razine te u sustavu upravljanja i kontrole korištenja sredstava iz europskih fondova i to za 16 specifičnih ciljeva definiranih u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Posredničko tijelo razine 2 realiziralo je više od 1.500 projekata iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, zaštite okoliša, klimatskih promjena te upravljanja rizicima“, istaknula je Rajčić.

Na panelu je bilo riječi i o drugom izvoru financiranja koji će uskoro postati dostupan hrvatskim građanima i organizacijama, a to su sredstava koja će Norveška, Island i Lihtenštajn investirati kroz financijski mehanizam europskog gospodarskog prostora (EGP). O ovom načinu financiranja govorila je veleposlanica Kraljevine Norveške u RH Astrid Versto. „S ciljem smanjenje socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe, naše su zemlje za 15 država članica EU-a ukupno dodijelile 2,8 milijardi eura bespovratnih sredstava“, pojasnila je Versto dodajući kako je u Hrvatsko riječ o ukupno 103,4 milijuna eura. „Fond nosi ulogu program operatora za program Energija i klima u sklopu kojeg će se dodijeliti ukupno 20 milijuna eura za projekte poticanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE od čega je 17 milijuna eura osigurano preko financijskog mehanizma EGP, a 3 milijuna osigurava Hrvatska. Veselimo se suradnji s Fondom i vjerujemo u uspješnost budućih programa“, zaključila je veleposlanica.

O tome što je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poduzelo u svrhu poticanja energetske učinkovitosti i povećanja udjela obnovljivih izvora energije u poduzećima govorio je Marko Markić, načelnik sektora za EU fondove. „Objavili smo dva poziva za poticanje povećanja energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije: jedan za industrijska poduzeća i jedan za poduzeća uslužnog sektora. Financijski gledano kao rezultat oba poziva, 164 poduzeća dobilo je pravo na dodjelu gotovo 480 milijuna kuna bespovratnih sredstava dok ukupna investicija iznosi skoro 925 milijuna kuna“ kazao je Markić i dodao kako sudeći prema prijedlogu koji je izradila Europska komisija, projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koji se smatraju projektima koji generiraju prihod i time omogućuju povrat sredstava kroz uštede, očekuje se da će se poticanje tih projekata provoditi kroz financijske instrumente, a ne kroz bespovratna sredstva ili barem u puno manjoj mjeri.

Od prošle godine Hrvatska banaka za obnovu i razvitak aktivna je i u upravljanju takozvanim financijskim instrumentima za energetsku učinkovitost. „ESIF krediti za energetsku učinkovitost predstavljaju financijski instrument za koji su sredstva osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., specifični cilj 4c1 - Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Cilj ovog financijskog instrumenta je financiranje ulaganja u energetsku učinkovitost i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, u svrhu postizanja energetskih ušteda. Ovime se podupiru mjere koje će dovesti do smanjenja potrošnje energije za grijanje/hlađenje od najmanje 50% na godišnjoj razini“ pojasnila je Marina Marasović, rukovoditeljica direkcije EU fondovi i financijski instrumenti u HBOR-u.

Banke mogu igrati vodeću ulogu u ambicioznim klimatskim i energetskim ciljevima EU ako se pozajmljivanje putem kreditiranja prepozna kao rješenje i poluči rezultate bolje energetske učinkovitosti. O podržavanju projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije govorila je Ana Dašić, stručnjakinja za poslovanje s EU fondovima iz Hrvatske poštanske banke. „HPB sudjeluje u provedbi spomenutih investicija prvenstveno financijskim praćenjem investicija u javnom i privatnom sektoru. Upravo radi osiguranja kapaciteta za takve svrhe dogovoreni su i posebni izvori financiranja kako bi se investitorima, ali i dobavljačima i izvođačima radova osiguralo što jednostavnije i povoljnije financiranje te nesmetani tijek izvođenja radova te kako bi rezultati investicije što prije zaživjeli“ kazala je Dašić te istaknula kako je banka u mogućnosti vlastitim izvorima podržati investicije koje primjerice ne udovoljavaju kriterijima za dodjelu potpore te na taj način svakom potencijalnom ulaganju dati priliku za realizaciju uz strukturirane plasmane i konkurentne uvjete.

Summit energetske demokracije / SED 2019, koji je u petak zaključen u Puli, najkompleksniji je skup vezan uz energetiku u Hrvatskoj, upravo iz razloga što je povezao širok spektar dionika vezanih uz sve segmente energetike. "Ne smije svatko živjeti u svom segmentu. Zadatak države jest da upravlja procesom, a porezna politika mora biti usklađena s politikom cijena naknada. Krajnji korisnik, odnosno kupac energije nikako ne smije biti žrtva", rekao je predsjednik skupa SED 2019 Goran Granić, ujedno i ravnatelj Energetskog Instituta Hrvoje požar. 

Odgovore na pitanja tijekom tri dana skupa na kojem je sudjelovalo više od 300 sudionika moglo je čuti oko 150 vodećih lidera industrije iz 13 zemalja diljem svijeta, koji su sudjelovali na čak 21 panelu.

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatskog energetskog društva i Hrvatske gospodarske komore. Partneri projekta su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP, INA, PPD/ENNA i ostali vodeći dionici energetskog sektora u Hrvatskoj: Hrvatski operater tržišta energije, Končar, Plinacro, Siemens, Hrvatska burza električne energije (Cropex), Agencija za ugljikovodike, Renault/Nissan, Vermillion, Pliva i Turistička zajednica grada Pule. Tehnički organizator skupa SED2019 je agencija ATI iz Pule.

  • Panel Fonda za zaštitu okoliša i enrgetsku učinkovitost
  • Panel Fonda za zaštitu okoliša i enrgetsku učinkovitost
  • Panel Fonda za zaštitu okoliša i enrgetsku učinkovitost
  • Panel Fonda za zaštitu okoliša i enrgetsku učinkovitost
  • SED2019
  • Dr.sc Goran Granić, predsjednik kongresa_SED2019