Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Karlovčani na radionici o energetskoj obnovi višestambenih zgrada

08.12.2016. U Karlovcu je danas održana informativna radionica na kojoj je bilo riječi o novom natječaju za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ove je godine program obnove stambenih zgrada izmijenjen radi usklađivanja s EU pravilima, s obzirom na prijelaz s nacionalnog na europsko financiranje.

"Energetskom obnovom zgrada, vlasnici stanova mogu očekivati značajno manje troškova grijanja, a ušteda koja se traži je najmanje 50%. Da bi se prijavile, zgrade moraju zadovoljavati sve uvjete, primjerice imati više od tri stana, upravitelja zgrade i više od 66% površine za  stambenu namjenu. One pak u kojima se nalaze poslovni prostori također se mogu prijaviti na poziv, uz dostavu dodatne dokumentacije koja se odnosi na tzv. de minimis potpore.“ – rekao je danas na radionici Mladen Ilijević voditelj projekta u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Inače, procedura prijave je nešto kompleksnija nego prethodnih godina, ali uz Fond koji je u ulozi savjetnika i pomoći, složenost procedure prijave na poziv se svodi na minimum. Ilijević je također pojasnio i dio oko potrebne suglasnosti suvlasnika: "Potrebna suglasnost se razmatra za svaki ulaz posebno. Također napominjem kako je suglasnost potrebno postići i na razini broja suvlasnika i ukupne površine stambenih jedinica, sukladno Zakonu o energetskoj učinkovitosti“.

Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja pozvao je prisutne da krenu u proces prijave. "Nama je kroz ovaj program energetske obnove višestambenih zgrada dostupno je ukupno 70 milijuna eura, a cilj nam je da ih uložimo u projekte koji će ostvariti konkretne uštede. Svjesni smo da je procedura zahtjevnija, zbog čega Fond sa svojim iskustvom ima ulogu savjetnika svim potencijalnim prijaviteljima." - pojasnio je Žamboki.

Stanari obnovljenih zgrada, osim što mogu računati na uštede, ovakvim će projektima produljiti trajnost i povećati vrijednost svojih zgrada. „Investicije u energetsku obnovu se mogu kretati od par stotina tisuća kuna, pa do milijunskih iznosa, zbog čega je važno pažnju posvetiti i postupcima nabave radova odnosno osigurati potrebnu kvalitetu“ – zaključila je Ondina Pičulin, stručnjakinja za provedbu javne nabave iz Fonda.

Prezentacija_Javni poziv o energetskoj obnovi višestambenih zgrada
PPTX 10.82 MB
  • Informativna radionica za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Karlovcu