Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Metkovčani i Vrgorčani zainteresirani za obnovu svojih stambenih zgrada

01.12.2016. U Metkoviću i Vrgorcu su danas održane informativne radionica mogućnostima sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada iz EU izvora. Ove je godine program obnove stambenih zgrada izmijenjen radi usklađivanja s europskim pravilima, budući da se s nacionalnog prelazi na europsko financiranje.

„Potrebno se samo što prije javiti Fondovom sektoru za energetsku učinkovitost s osnovnim informacijama o zgradi, kako bismo vas dalje vodili kroz prikupljanje dokumentacije i samu prijavu. Na poziv se mogu javiti upravitelji i predstavnici stanara zgrade koja čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu te čija obnova će rezultirati uštedom energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na onu prije provedbe projekta. Dosadašnja iskustva su pokazala da su obnovljene višestambene zgrade smanjile potrošnju energije u prosijeku za 62%“ – rekao je danas na radionicama Mladen Ilijević voditelj projekta u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ivana Milan iz Ministarstva graditeljstva objasnila je da u obzir za obnovu dolaze višestambene zgrade energetskog razreda D, E, F, G u kontinentalnoj, odnosno C,D,E,F,G u primorskoj Hrvatskoj. „U sklopu obnove potiče se i zamjena izvora energije, a osobito korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje, odnosno pripremu potrošne tople vode“, istaknula je Milan.

Krajnji rok za predaju dokumentacije je 16. siječnja 2017. Stoga iz Fonda apeliraju da se svi zainteresirani što prije jave kako bi za početak provjerili je li njihova zgrada prihvatljiva za sufinanciranje, a zatim krenuli i u prikupljanje potrebne dokumentacije. Naime, upravitelji ili predstavnici stanara uz prijavu svakako moraju priložiti i certifikat, projekt, ali i Izjavu Fonda o spremnosti projektnog prijedloga. „Cilj nam je da što više zgrada uspješno prijavi projekte i povuče što više sredstava. Građani koji se ne stignu prijaviti ne moraju brinuti, jer mogu računati da će nakon ovog odmah uslijediti i sljedeći natječaj“ – rekao je  Ilijević.