Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Na Javni poziv za energetsku obnovu očekuje se prijava 70-ak višestambenih zgrada iz Zagreba

22.01.2017. Zagrebačko Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) dostavilo je Fondu projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu 32 višestambene zgrade. Nakon što je stručni tim Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost još jednom sve detaljno pregledao za njih su izdane i izjave o spremnosti projektnih prijedloga te su prijave i formalno predane Posredničkom tijelu razine 2 u Fondu.

Kako su se od prošle godine, preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, za energetsku obnovu zgrada počela koristiti sredstva iz europskog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, sama procedura prijave je nešto složenija pa u Fondu svu dokumentaciju pregledavaju po nekoliko puta i prijavitelje konzultiraju što da dopune ili eventualno izmjene u projektu, kako bi on bio prihvatljiv za sufinanciranje.

Najveća zgrada koju je GSKG prijavio za obnovu je ona u Maretićevoj ulici u Utrinama. Popularno zvana „limenka“ izgrađena je 1969. godine, zgrada ima 9 ulaza i u njoj se nalazi 234 stana.  Cijeli projekt je vrijedan više od 10 milijuna kuna, a nadaju se 60%-tnom sufinanciranju iz EU fondova. Nakon što završe radovi na obnovi stanarima bi se sadašnja potrošnja energije trebala prepoloviti.   

Osim GSKG-a i drugi zagrebački upravitelji užurbano rade na doradi dokumentacije tako da se očekuju zahtjevi za obnovu oko 70-ak zgrada s područja Zagreba.

Međutim, ostalo je još malo vremena jer javni poziv traje do 31. siječnja pa Fond svim potencijalni prijaviteljima sugerira da projekte sto prije dorade i dostave na finalni pregled. Kako bi se mogućnost pogreške svela na minimum pomoći će im i oko uvezivanja i pakiranja dokumentacije da se ne bi slučajno dogodio neki propust administrativne prirode.  Fond će do konca poziva raditi vikendom, a 31. siječnja radno vrijeme će  produžiti do 23:59 sati, odnosno do samog službenog zatvaranja poziva.

Do sada  je stiglo više od 600 projektnih prijedloga, njih 250 već ima kompletnu dokumentaciju te su dobili Izjave o spremnosti projektnog prijedloga.