Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Novi natječaji i potpore za turistički sektor

14.10.2015. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller je, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem, ministrima turizma Darkom Lorencinom i poduzetništva i obrta Gordanom Marasom te predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem, sudjelovao na susretu s turističkim djelatnicima u sklopu Dana hrvatskog turizma u Poreču.

Müller je rekao kako je Fond kroz razne projekte i programe koji se provode u turističkom sektoru uložio oko 120 milijuna kuna. „Trenutno imamo otvoren javni poziv za neposredno sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, a hotelijeri su se mogli kandidirati i na druge natječaje Fonda, npr. za energetsko certificiranje, energetsku obnovu nestambenih zgrada, kupnju hibridnih i električnih uređaja, i natječaj za korištenje obnovljivih izvora energije. Svi navedeni programi moći će se koristiti i sljedeće godine, a na raspolaganju će biti i sredstva iz EU fondova. Kako bi unaprijedili turističku ponudu, a pri tome zaštitili naše biološke i krajobrazne vrijednosti, Fond u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode ulaže i u projekte koji se provode u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. – istaknuo je Müller.

Da je hrvatski turizam na valu rekordnih rezultata govori rast od sedam posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, te preko osam milijardi eura prihoda. „Ove je godine u hrvatskom turizmu ostvareno 498 milijuna eura investicija, a sljedeće godine očekujemo 676 milijuna od kojih pola investira javni sektor. Najveći izazov predstavlja nam produljenje sezone, odnosno razvoj u razdoblju pred i post sezone koji možemo poboljšati kroz destinacijski menadžment i daljnje povezivanje i sinergiju javnog i privatnog sektora na svim razinama. Na tragu samo da ostvarimo zacrtani cilj od sedam milijardi eura investicija turističkog sektora do 2020. godine.- rekao je ministar Lorencin.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo je da se ciljanim Vladinim mjerama pokrenuo cijeli niz investicija u turizmu, osiguravši povoljno financiranje kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak, te kroz bespovratna sredstva iz EU fondova.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras održao je prezentaciju na temu podrške malom i srednjem poduzetništvu u turizmu kroz povećanje kvalitete i dodatne ponude hotela, te je najavio novi natječaj iz europskih fondova namijenjen turističkom sektoru. Natječaj je vrijedan ukupno 304 milijuna kuna, a pojedinačna potpora iznosit će maksimalno do 10 milijuna kuna, dok će se potpora moći iskoristiti za izgradnju i opremanje novih ili rekonstrukcija i opremanje postojećih hotela kategorizacije 3, 4 ili 5*, uz obveznu izgradnju i realizaciju dodatnih sadržaja koji će doprinijeti produljenju turističke sezone i atraktivnosti ponude na destinaciji. Također, potpora će se moći iskoristiti i za podizanje kategorizacije za najmanje jednu zvjezdicu.

Ovogodišnji Dani turizma završili su svečanom dodjelom nagrada Turistički cvijet i Čovijek - ključ uspjeha u turizmu u organizaciji HGK i HTZ-a.

  • Dani hrvatskog turizma 2015