Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Novigrad dobio novo reciklažno dvorište Salvela

21.02.2020. Građani Novigrada dobili su novo reciklažo dvorište Salvela u kojem je postavljena oprema za prikupljanje 48 različitih vrsta otpada. Investicija je to ukupno vrijedna oko 2,3 milijuna, od čega je skoro 2 milijuna kuna financirano iz europskog Kohezijskog fonda.

Prilikom svečanog otvorenja direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je naglasio kako je za održivo gospodarenje otpadom potrebna kvalitetna infrastruktura dostupna građanima, koja uz spremnike za odvojeno prikupljanje otpada uključuje i izgradnju reciklažnih dvorišta. „Kako bi koncept odvojenog prikupljanja otpada 'od vrata do vrata' u potpunosti zaživio, Fond će Novigradu ovih dana isporučiti i 180 većih kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada. Postupak nabave za kante koje su namijenjene razvrstavanju u kućanstvima je u tijeku, te bi u drugoj polovici godine trebali dobiti još oko dvije tisuće spremnika i time zaokružiti svoju komunalnu infrastrukturu.“, dodao je direktor Kukić.

Pohvalio je edukativne aktivnosti koje Novigrad provodi kroz projekt Izdvoji s(v)e – Fai la differenza. „Siguran sam da su vaši građani svjesni da otpad nije samo smeće, nego i korisna sirovina, što će u budućnosti demonstrirati čestim dolascima u ovo reciklažno dvorište“, poručio je Kukić, te zaključio kako će Fond i dalje pružati stručnu i financijsku potporu u realizaciji budućih zajedničkih projekata.

A da je tih projekata bilo dosta potvrdio je i gradonačelnik Anteo Milos koji je istaknuo kako je ovo jubilarni, deseti projekt koji zajednički realiziraju Grad Novigrad i Fond za zaštitu okoliša. „Za nama su uspješno provedeni projekti, od modernizacije javne rasvjete, preko energetske obnove vrtića, škola i oko 100 obiteljskih kuća, sve do edukacije građana i nabave spremnika za prikupljanje otpada. Ukupno smo dobili oko 10 milijuna kuna, a još toliko smo sami uložili u te projekte.“, rekao je gradonačelnik Milos. Za kraj je pozvao prisutne predstavnike medija, kao i sve ostale koji u tome mogu pomoći, da daju svoj doprinos u educiranju i motiviranju ljudi u prihvaćanju suvremenih ekoloških trendova te da budu svjesni kako svaka promjena polazi od nas samih.

  • Reciklažno dvorište Salvela
  • Reciklažno dvorište Salvela