Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Osiguran 21 milijun kuna za sanaciju odlagališta otpada Rešetari

13.11.2015. Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza u nazočnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša Svena Müllera predstavnicima Općine Rešetari uručio je odluku o financiranju sanacije odlagališta otpada Rešetari vrijednu 21 milijun kuna. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode osiguralo je 85% sredstava potrebnih za sanaciju odlagališta otpada iz EU fondova, a preostalih 15% iznosa osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Općini Rešetari osigurali smo 100% financiranje projekta sanacije odlagališta otpada vrijednog 21 milijun kuna. Stanovnici Rešetara neće snositi troškove sanacije jer smo novac osigurali iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Po istom modelu trenutno saniramo još tri odlagališta otpada u Osijeku, Semeljcima i Samoboru. U pripremi je još pet projekata sanacija odlagališta otpada - u Feričancima, Đurđenovcu, Donjim Andrijevcima, Vinkovcima i Umagu“ – izjavio je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller naglasio je da sada slijedi natječaj za izvođača radova te potom sama sanacija. „Natječaj za izvođača radova će uskoro biti raspisan, a završetak sanacije očekuje se do kraja 2016. godine. Rezultat će biti sanirano odlagalište i veća razina zaštite okoliša“ – istaknuo je Müller.

„Zahvaljujem Ministarstvu i Fondu koji su nam u potpunosti osigurali financiranje sanacije odlagališta. Općina ima skroman proračun i sami to ne bismo mogli realizirati. Nakon 30 godina konačno se rješava ovaj problem, na zadovoljstvo oko 5.000 stanovnika Rešetara koji će zahvaljujući sanaciji odlagališta imati čist okoliš“ – rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.