Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Otvoreno novo Reciklažno dvorište u Velikoj

06.07.2020. Danas su predstavnici Fonda sudjelovali na svečanom otvorenju novog Reciklažnog dvorišta u Velikoj vrijednog 3,3 milijuna kuna koji se sufinancira s 85% bespovratnih EU sredstava. Ovo je četvrto reciklažno dvorište uz Požegu, Pleternicu i Jakšić u Požeško-slavonskoj županiji.

Novo reciklažno dvorište će omogućiti stanovnicima s područja Općine Velika odlaganje preko 30-tak vrsta razdvojenog otpada te tako sačuvati okoliš i prirodu. Velika većina takvog otpada koji će se sada odlagati u reciklažno dvorište, bila je odlagana u prirodi na divljim deponijima.

Otvorenju reciklažnog dvorišta nazočile su uz ministar zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i načelnika Općine Velika Vladu Bobana, i glavna tajnica Fonda Andrea Bartolić te savjetnica direktora Fonda Ljiljana Bukovec.

„Odvojeno prikupljanje otpada je izuzetno važno, jer se lako koristi kao sirovina za dobivanje novih proizvoda. Time se smanjuje onečišćenje okoliša, a posebno štedi energija. Ova vrijedna investicija, uz veliki doprinos gospodarenju otpadom, uvelike će doprinijeti i zaštiti okoliša te podizanju kvalitete življenja svakog stanovnika Općine Velika“ kazala je savjetnica direktora Fonda Ljiljana Bukovec .

„Ovo je za nas velika investicija od 3,3 milijuna kuna, od toga 2,76 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova, a preko 500 tisuća kuna izdvojila je općina Velika iz svog proračuna. Pratimo trendove, pratimo naše općine i gradove koji su ovakvo reciklažno dvorište već dobili. Cilj nam je smanjiti divlje deponije, da se s otpadom gospodari i probudi svijest kod građana da čuvamo okoliš, da se brinemo za svoju djecu i našu budućnost. Moramo učiti kako odvajati i odlagati otpad“ istaknuo je načelnik Boban, dodajući da ovo nije jedina investicija u općini Velika uz pomoć ministarstva i Fonda te se još jednom zahvalio na tome. Energetski su uređene obje osnovne škole, nekoliko društvenih domova u naseljima i Velikoj.

Uz aktivnosti odvojenog prikupljanja na toj lokaciji, projekt obuhvaća i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti namijenjenih stanovništvu Općine Velika.

„Zadovoljstvo mi je da bilježimo otvorenje i ovog reciklažnog dvorišta. Drago mi je što ste se prije nekoliko godina odlučili za ovaj korak i izgradili ovdje u Velikoj reciklažno dvorište. To je samo jedan dio cjelokupne infrastrukture u Hrvatskoj uz našu želju da odvajamo na kućnom pragu, uz kompostane, sortirnice, reciklažna dvorišta su neizostavna. Posljednjih nekoliko godina realizirali smo preko 150 reciklažnih dvorišta u Republici Hrvatskoj. Ovo u Velikoj, uz Požegu, Pleternicu i Jakšić jamstvo je da  Požeško-slavonska županija ide u pravom smjeru“ rekao je ministar Ćorić.

 

  • Otvorenje Reciklažnog dvorišta Velika
  • Otvorenje Reciklažnog dvorišta Velika
  • Otvorenje Reciklažnog dvorišta Velika