Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Počeli radovi na sanaciji stijena iznad Omiša

13.12.2016. “Sanacija stijenske mase iznimno je važan projekt za grad Omiš - njime štitimo krajobrazne vrijednosti i vizuru ovog prekrasnog grada, ali povećavamo i sigurnost njegovih stanovnika”, izjavila je danas na obilježavanju početka sanacijskih radova Aleksandra Čilić, načelnica u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetila je kako je Fond, temeljem odluke Vlade RH zadužen za financiranje cijelog projekta čija cijena, nakon provedenog postupka javne nabave iznosi oko 30,3 milijuna kuna. “Obzirom na kompleksnost projekta tijekom javne nabave tražene su dodatne garancije koje je izvođač morao ispuniti ne samo za dobro izvođenje radova, nego i za osiguranje od potencijalnih rizičnih situacija, objasnila je Čilić.

Zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ivo Tomasović je naveo kako će se tijekom cijelog trajanja projekta kontinuirano komunicirati s građanima kako bi ih se izvještavao o tijeku radova. “Na službenim stranicama Grada Omiša biti će objavljene sve važne obavijesti za građane koji se koriste internetom, a za one koji se njime ne služe postaviti ćemo plakate po gradu i pružati informacije kroz medije. Otvorili smo i službenu facebook stranicu grada Omiša, gdje ćemo informacije približiti mlađoj populaciji. Po potrebi će se organizirati otvoreni forumi s građanima. Ovim putem želim se zahvaliti građanima Omiša na suradnji i razumijevanju”, kazao je Tomasović.

Sanacija stijenske mase iznad grada provest će se korištenjem više pojedinačnih ili kombiniranih rješenja poput vezivanja labilnih dijelova stijenske mase čeličnim zategama i sajlama, postavljanja čelične mreže preko razlomljene zone stijenske mase, izvođenja zaštitne barijere za pokrenute dijelove skršene stijene. Područja sanacije su predjeli Smokvice-Točilo, Peovo i Sveti Mihovil-Baučići.

Predviđeni rok za dovršetak sanacije je ožujak 2018. godine, a više o projektu može se pronaći na službenim stranicama grada Omiša: http://www.omis.hr/2016pdf/SSM-161208.pdf