Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Projekti energetske učinkovitosti vrijedni 2,2 milijarde kuna pokreću gospodarstvo

16.09.2015. Druga konferencija Energetska učinkovitost na kojoj su predstavljeni primjeri dobre prakse održana je danas u Zagrebu. „Kroz programe Fonda moguće je ostvariti od 40 do 80% bespovratnih sredstava, odaziv je iz godine u godinu sve veći, a da bi taj trend nastavili moramo govoriti o dobrim projektima i njihovim rezultatima"– rekao je direktor Fonda Sven Müller te dodao kako javni novac mora biti u funkciji gospodarskog razvoja i investicija i zato se programi koji se provode u Fondu kontinuirano unapređuju, a interes za njih je iz godine u godinu sve veći.

„Projekte energetske učinkovitosti prepoznali su građani i struka kao projekte koji imaju tri koristi. To su smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja ili poslovanja i stvaranje radnih mjesta. U protekle tri i pol godine Fond sufinancirao projekte energetske učinkovitosti vrijedne 2,2 milijarde kuna, i to sa 1 milijardom kuna bespovratnih državnih poticaja.“ – izjavio je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza.

Na konferenciji su  predstavljeni primjeri dobre prakse u području energetske učinkovitosti gradova Koprivnice, Čakovca, Rijeke, županije Krapinsko-zagorske te poslovnih projekata gdje je svoj primjer energetske obnove predstavila tvornica Ivančica.

Ovim projektima potiče se održivi, niskougljični razvoj Hrvatske, te osiguravaju poslovi i nova zelena radna mjesta. Kako je istaknuo zamjenik Dokoza, EK procjenjuje da se na svakih 15 milijuna kuna uloženih u energetsku obnovu otvara  40 zelenih radnih mjesta.

Energetskom obnovom obiteljskih kuća i zgrada obuhvaćeno je 19.887 kućanstava. Zahvaljujući tome 65.000 građana unaprijedit će kvalitetu života, smanjilo potrošnju energije, a time i troškove režija. Zbog prilagodbe programa i pojednostavljivanja procedura i preduvjeta interes za energetsku obnovu je dva do tri puta veći nego prošle godine. „A dodatne uštede energije u kućanstvima građani mogu ostvariti kupnjom energetski učinkovitih kućanskih uređaja uz državne poticaje, što je novi program kojeg smo pokrenuli ove godine.“ – izjavio je Müller.

Javni sektor uvodi štedljivu javnu rasvjetu, energetski obnavlja vrtiće, škole, domove zdravlja, muzeje i druge objekte.

Privatni sektor koristi bespovratne državne poticaje za energetsku obnovu komercijalnih objekata, potičemo energetsku učinkovitost u turističkom sektoru,  industriji, čime gospodarstvo postaje konkurentnije i održivije.

Sufinancira se i kupnja električnih i hibridnih vozila, ekološki javni prijevoz, tečajevi eko vožnje, čime se doprinosi smanjenju štetnih emisija i čišćem zraku, posebno u gradovima u kojima je pritisak od prometa i najveći.

PRIMJERI DOBRE PRAKSE - brošura
PDF 4.4 MB
  • Sven Müller