Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Solarni paneli postavljeni u pet kuća u Karlovačkoj županiji, do kraja godine još 60 diljem Hrvatske

27.01.2016. U Karlovcu je danas obilježen završetak projekta „Elektrifikacija kućanstava u ruralnim krajevima Karlovačke županije“ koji je proveden u suradnji Fonda, Karlovačke županije i UNDP-a. U sklopu projekta osigurana je električna energija iz solarnih sustava za 5 obiteljskih kuća u Karlovačkoj županiji koje nisu priključene na elektroenergetsku mrežu.

Vrijednost projekta je nešto više od 300.000 kuna, a 261.000 kuna sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na kuće su postavljeni solarni paneli koji osiguravaju električnu energiju, a u sklopu projekta svakom je kućanstvu osiguran energetski učinkovit hladnjak i led rasvjeta. „Važno je istaknuti kako je u ovom projektu korištena oprema hrvatskih proizvođača što daje dodatnu vrijednost projektu jer se potiče domaće gospodarstvo“ – rekao je Sven Müller.

Direktor Sven Müller istaknuo je kako je riječ o pilot projektu koji se pokazao izuzetno uspješnim te će se projekt nastaviti i u 2016. godini. „U suradnji s UNDP-om utvrđuju se prioritetna kućanstva te očekujemo da ćemo u 2016. godini postaviti solarne panele na šezdesetak domova diljem Hrvatske. U tijeku su već postupci za postavljanje panela za kućanstva u Benkovcu, Obrovcu i Požeško-slavonskoj županiji.“ - istaknuo je Sven Müller.

Za realizaciju projekata važna je suradnja i sa lokalnom i regionalnom samoupravom te je župan Karlovačke županije Ivan Vučić naglasio kako je Karlovačka županija prepoznala vrijednost ovog projekta i aktivno se uključila u njegovu realizaciju.

„U županiji je 5 obitelji koje su dosad živjele bez pristupa električnoj energiji, a sada proizvode vlastitu, čistu električnu energiju i to je fantastično“ – izjavio je Mislav Kirac, voditelj projekta. Ovime se stvaraju temeljni uvjeti za život i razvoj ruralnih krajeva koji su većinom u kategoriji najslabije razvijenih područja Hrvatske. UNDP zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja s projektom i u drugim županijama . „Vjerujemo da će svi koji u Hrvatskoj još uvijek žive bez pristupa električnoj energiji, a u krajevima gdje je električna mreža uništena ratom, uskoro dobiti solarne sustave što će im osigurati pristup struji kao što je imaju i svi drugi građani te ćemo tako doprinijeti smanjivanju regionalnih i društvenih nejednakosti u Hrvatskoj“ – dodaje Sandra Vlašić, predstojnica UNDP-ovog ureda u Hrvatskoj.

  • Sven Müller, Sandra Vlašić, Ivan Vučić