Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Sortirnica u Rijeci do kraja 2021. godine

20.02.2020. Do kraja iduće godine Rijeka bi trebala dobiti suvremeni pogon za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, a ugovor za taj projekt vrijedan 37 milijuna kuna potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je koncem svibnja prošle godine javni poziv vrijedan 350 milijuna kuna za izgradnju sortirnica. Grad Rijeka je prvi projekt ovakvog tipa kojem je iz europskog Kohezijskog fonda odobreno oko 31,3 milijuna kuna.

Gradonačelnik Obersnel kazao je da se u Rijeci nastavlja skrb o integriranom sustavu odvajanja otpada, da će se otpad prikupljati, sortirati i nuditi na tržištu onima koji se bave otkupom sirovina. Dodao je da su Grad Rijeka i gradska komunalna društva već ugovorili više od 250 milijuna eura iz EU fondova te da je ta suma, kada se doda vlastiti udjel, još i veća.

„Vi ste na području vašeg grad već razvili sustav primarne selekcije, no da bi ona imala dodanu vrijednost potrebno je povećati kvalitetu korisnih sirovina iz otpada. To se može postići upravo u postrojenjima za sortiranje. U tom smislu sortirnice su važna karika u lancu održivog gospodarenja otpadom, a u okviru zelenog kružnog gospodarstva kojemu težimo.“, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Ministar Tomislav Ćorić je dodao kako Rijeka aktivno prati trendove i aktivnosti Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost glede pitanje apsorpcije sredstava EU, da mu je drago da je tako te da vjeruje da će projekt biti realiziran u zadanim okvirima.

Nakon potpisivanja ugovora, organiziran je obilazak riječkog "Riperaja" za kojega je ministar Ćorić kazao da je sjajan primjer i doprinos kreiranju cirkularne ekonomije i povećanju svijesti o očuvanju okoliša.

"Riperaj" je prvi organizirani javni prostor u Hrvatskoj u kojem korisnici mogu samostalno ili uz pomoć majstora besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično ili iz samoposlužnog uređaja kupiti proizvod, kao što je maslinovo ulje ili ekološki deterdžent, bez ambalaže.

Fotogalerija: 

  • Potpisivanje ugovora za projekt sortirnice u Rijeci
  • Riperaj - popravljaona neispravnih ili starih stvari
  • Riperaj - popravljaona neispravnih ili starih stvari
  • Riperaj - popravljaona neispravnih ili starih stvari