Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Splitski upravitelji prvi u Dalmaciji u obnovi višestambenih zgrada

05.11.2016. U Dalmaciji je za obnovu višestambenih zgrada odobreno oko 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava Fonda, od kojih se većina nalazi upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dobra praksa splitskih upravitelja zgrada i novo „ruho“ obnovljenih zgrada motivirali su građane da posjete današnju radionicu, kako bi doznali sve o mogućnosti financiranja i uvjetima za odobravanje sredstava.

U Splitu je danas održana radionica za upravitelje i predstavnike stanara o energetskoj obnovi višestambenih zgrada prema novim pravilima jer će se od sada sredstva za obnovu dobivati iz EU fondova. U Dalmaciji je za obnovu višestambenih zgrada odobreno oko 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava Fonda, od kojih se većina nalazi upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je druga po redu županija po broju projekata obnove. Dobra praksa splitskih upravitelja zgrada i novo „ruho“ motivirali su građane da posjete današnju radionicu, kako bi doznali sve o mogućnosti financiranja i uvjetima za odobravanje sredstava.

Kako je istaknuo Samir Kerenović, voditelj projekata energetske učinkovitosti u Fondu ovaj natječaj prvenstveno donosi niz pozitivnih pomaka -  veća stopa sufinanciranja, koja je od prijašnjih, u većini slučajeva, 40% narasla na visokih 60%. Uz ovako visoki postotak sufinanciranja, povećava se i nominalni iznos poticaja sa prijašnjih 1,4 milijuna kuna na vrtoglavih 13 milijuna kuna po projektu, što će sigurno potaknuti građane da se odluče na obnovu svojih zgrada. „Splitske zgrade, kao uostalom i većina zgrada s područja Dalmacije do sada su za energetsku obnovu dobivale do 40% subvencija. Sredstva su uspješno koristila pa su tako s Fondom ugovorili 64 projekta. Ovo povećanje postotka sufinanciranja sigurno će ih motivirati da se i dalje uspješno prijavljuju. Iznos od čak 13 milijuna kuna koliko pak mogu dobiti za radove sigurno će potaknut veće komplekse zgrada da ozbiljno počnu razmišljati o obnovi svojih fasada.“, istaknuo je Kerenović

Stanouprava Split u pripremi ima 20-ak projekata. Njen direktor Marko Šundov smatra da je novi natječaj kompleksan, ali uz stručnu podršku Fonda ne bi trebalo biti većih problema u pripremi i prijavi projekata. „I do sada smo kvalitetno pripremali naše projekte, imamo „specijalni odred“, tim stručnjaka koji se već ispraksirao u prijavama na natječaje. Istina je da su tehnički uvjeti kompleksniji, ali s druge strane „u igri“ je i puno više novaca.“ , kaže Šundov. Stanouprava je do sada završila obnovu 10-ak zgrada i njihovi stanari su izuzetno zadovoljni. Smatra da im kod projektiranja i planiranja mjera energetske učinkovitosti neće biti problem zadovoljiti traženih 50% uštede jer je praksa pokazala da su u obnovljenim zgradama uštede desetak posto i veće od toga.

U Fondu smatraju kako prijava koje udovoljavaju traženim uvjetima neće nedostajati jer u Hrvatskoj već postoji 600-tinjak zgrada koje su već daleko odmakle s pripremom dokumentacije. Maja Buterin iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ističe da ukoliko vrijednost prijava koje udovoljavaju uvjetima bude veća od 147 milijuna kuna da će iznos alokacije povećati. Naime do 2020. godine nam je iz EU fondova za raspolaganju za energetsku obnovu zgrada čak 70 milijuna eura. Ipak apelirala je na upravitelje da što prije, u suradnji s Fondom počnu pripremati dokumentaciju jer će rok od 90 dana koji je počeo teći od 17. listopada, kad je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo poziv, brzo proći. Naime, treba uzeti u obzir da svi projekti koji se prijavljuju na sufinanciranje moraju u sklopu ostale dokumentacije priložiti i Izjavu Sektora za energetsku učinkovitost Fonda o spremnosti projektnog prijedloga pa ne bi trebali čekati zadnji tren s prijavama.