Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Stručnjaci iz Tadžikistana i Kirgistana posjetili Fond

09.11.2015. U sklopu studijske posjete Hrvatskoj, Fond su posjetili stručnjaci iz područja zelene energije iz Tadžikistana i Kirgistana. Tom prilikom dobrodošlicu im je zaželio direktor Fonda istaknuvši kako je Fond 2015. godine za mjere energetske učinkovitosti odobrio više od 127 milijuna eura poticaja. Predstavljeni su im programi Fonda te su pozvani na razmjenu iskustava i suradnju.

U sklopu tematske studijske posjete Hrvatskoj, stručnjaci iz područja zelene energije iz Tadžikisana i Kirgistana su u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj danas posjetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Fond je ključna hrvatska institucija za poticanje projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti jer naši poticaji generiraju značajne investicije. Poticaji omogućuju lakše donošenje odluka o primjeni mjera energetske učinkovitosti i time direktno potiču ne samo uštede i smanjenje potrošnje energije, već i lokalno gospodarstvo. Samo u 2015. godini smo za mjere energetske učinkovitosti odobrili više od 127 milijuna eura poticaja, čime ćemo potaknuti projekte vrijedne 262 miljuna eura.“  rekao je direktor Fonda Sven Müller, zaželivši im dobrodošlicu. „Možemo se pohvaliti doista odličnim projektima i vrsnim stručnjacima, a kao zemlja koja je vodeća u regiji kad je riječ o ovakvim projektima želimo svoje znanje i iskustvo podijeliti i s drugima. Današnju prezentaciju shvatite i kao poziv na suradnju jer su vam naša vrata uvijek otvorena.“ rekao je Müller.

„Fond je osnovan krajem 2003. godine s ciljem sufinanciranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Ono što je posebno zanimljivo jest da je Fond izvanproračunski. Ove smo godine ostvarili više od 211 milijuna eura prihoda, a za energetsku učinkovitost smo odobrili 127 milijuna eura poticaja. Većina tog iznosa namijenjena je obnovi obiteljskih kuća, koje čine većinu stambenog fonda Hrvatske i koje su u većini slučajeva u lošem energetskom stanju.“ pojasnila je u svojoj prezentaciji Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu. Bukarica je predstavila programe sufinanciranja koje nudi Fond te rezultate postignute u posljednje dvije godine. U svim programima Fonda očit je rast broja sufinanciranih projekata, a naglasak je stavljen na energetsku obnovu te poticanje energetske učinkovitosti u prometu odnosno aktivnosti čistijeg transporta.

UNDP će s delegacijom iz Tadžikistana i Kirgistana obići sve relevantne hrvatske institucije koje se bave poticanjem energetske učinkovitosti, ali i primjere dobre prakse poput elektrificiranog imanja u Ajdarevcu te male hidroelektrane u Pleternici, koju je Fond sufinancirao s 2,8 milijuna kuna.