Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

U čakovečkom Čakomu predstavljen treći hibridni kamion za prikupljanje otpada

29.01.2016. U komunalnom poduzeću Čakom predstavljen je hibridni kamion za prikupljanje komunalnog otpada. Treći je to hibridni kamion za čakovečko komunalno poduzeće, a 40% bespovratnih sredstava za kupnju vozila osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost vozila je 737.200,00 kuna, a vozilo će se koristiti za prikupljanje miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Riječ je o kamionu na hibridni pogon za koji je karakteristična manja potrošnja goriva i smanjena emisija ispušnih plinova. Kamion je opremljen s automatskom identifikacijom odvoza otpada i praćenje vozila Clean Track. 

Direktor Fonda Sven Müller i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uručili su ključeve hibridnog kamiona direktorici GKP „Čakom“ Snježani Tkalčec Avirović. Direktor Fonda Sven Müller istaknuo je da Fond podržava projekte i programe usmjerene u zaštitu okoliša, održivog poslovanja te opremanja novim „zelenim“ tehnologijama. „Čakovec i Čakom su među predvodnicima u tom području, a ovim su primjerom pokazali da, osim što odgovorno gospodare otpadom, brinu i o tome kako smanjiti onečišćenje zraka. „– istaknuo je Müller. 

Gradonačelnik Kovač tom je prilikom rekao da je Čakovec je jedan od nacionalnih predvodnika u zaštiti okoliša u velikoj mjeri zahvaljujući i ČAKOM-u. „Siguran sam da će se i ova investicija pokazati isplativom, te da će u dogledno vrijeme Čakom uspjeti obnoviti i ekološki prihvatljivim vozilima opremiti svoj vozni park te naravno poslovati nastaviti s održivim poslovanjem.“, rekao je Kovač. Zahvalio se i direktoru Fonda na podrušci projektima Grada, gradskih poduzeća ali i financijskim potporama koje su preko Fonda dobivali građani Čakovca. 

Na primopredaji je govorila i direktorica GKP Čakom Snježana Tkalčec Avirović koja je istaknula da su iskustva s prethodna dva hibridna vozila vrlo dobra, te rekla da će i u budućnosti tvrtka nastaviti s obnavljanjem voznog parka.