Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

U Krapini otvoreno reciklažno dvorište

13.12.2016. V.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić prisustvovao je danas u Krapini svečanom otvorenju reciklažnog dvorišta vrijednog 2,4 milijuna kuna. U reciklažnom dvorištu, kojeg je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, odvojeno će se prikupljati otpad s područja grada, ali i okolnih općina Đurmanec, Jesenje, Radoboj i Petrovsko.

„Projekt reciklažnog dvorišta u Krapini omogućit će veći stupanj recikliranja i stvoriti preduvjete za izgradnju resursno učinkovitijeg društva. Projekti reciklažnih dvorišta poput ovog u Krapini dosad su se sufinancirali samo nacionalnim sredstvima, što ćemo sada promijeniti. Za uspostavu sustava ćemo osigurati financiranje iz EU fondova na način da će se EU sredstvima financirati i reciklažna dvorišta, sortirnice, kompostišta. Projekti će se moći brzo aplicirati jer će biti pojednostavljena procedura“ – kazao je ministar Slaven Dobrović. Ministar je poručio da će uskoro biti raspisan otvoreni poziv namijenjen gradovima i općinama za EU sufinanciranje projekata reciklažnih dvorišta te da očekuje najmanje 50 prijava.

Izgradnju ovog krapinskog reciklažnog dvorišta Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je sa 1.740.000,00 kuna dok su preostali iznos od 681.832,65 kuna osigurale jedinice lokalne samouprave. „Fond je do sada jedinicama lokalne samouprave odobrio oko 350 milijuna kuna za nabavu komunalne opreme. Cilj je da građani, uz prihvatljive troškove odvoza otpada, imaju kvalitetniju komunalnu uslugu te dostupnu infrastrukturu za primarnu selekciju otpada“– izjavio je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić.

Reciklažno dvorište u Krapini omogućit će lokalnoj zajednici kvalitetnije gospodarenje otpadom i povećanje stupnja recikliranja. Dvorištem će upravljati komunalna tvrtka Krakom. Građani će ondje moći ostavljati odvojeno prikupljeni papir, plastiku, staklo, tekstil, metal, elektronski otpad, problematični otpad i građevni otpad iz kućanstva.

„Ovo je veliki iskorak prema održivom gospodarenju otpadom na našem području, s obzirom da mi u Krapini doista “mislimo zeleno“. Svaka kuća ima zelenu kantu za miješani komunalni otpad i plavu kantu za razvrstavanje i odvojeno sakupljanje papira, tetrapaka i plastičnih nepovratnih boca te čistih plastičnih vrećica i folija, a možemo se pohvaliti i velikim brojem eko otoka. Zahvaljujem se Ministarstvu i Fondu na dosadašnjoj vrlo uspješnoj suradnji te se nadam da i dalje možemo računati na njihovu pomoć za idući korak, a to je izgradnja minisortirnice, kako bi ubuduće, kroz zajedničke aktivnosti,  naše zelene brege učinili još zelenijim“– istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.