Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

U Zadru radionica o sufinanciranju projekata energetske učinkovitosti

16.10.2015. U sklopu ovogodišnjeg zadarskog četvrtog tjedna energetske učinkovitosti, u Gradskoj knjižnici sinoć je održano predavanje o mogućnostima financiranja projekata energetske učinkovitosti. „Projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije sufinanciramo s 40, 60 ili čak 80% sredstava te imamo na raspolaganju niz programa kroz koje je moguće to financiranje ostvariti.“ pojasnio je Mario Klobučar, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 „Na području Zadarske županije smo odobrili sufinanciranje obnove 147 kuća i za tu smo namjenu osigurali 8 milijuna kuna. Od toga se 41 kuća nalazi baš u Zadru. Ono gdje još vidimo neiskorišteni potencijal Grada Zadra je energetska obnova višestambenih zgrada. Naime, zgrade su do sad sredstva povlačile isključivo za certificiranje, pa se nadamo kako će neke od njih uskoro krenuti i u obnovu.“ rekao je Klobučar predstavljajući programe Fonda namijenjene građanima.

Osim za obnovu kuća i zgrada, građanima su sredstva dostupna i za energetski učinkovitija vozila, ali i kućanske uređaje. Građani Zadarske županije su, primjerice, u zadnje dvije godine kupili 640 A+++ uređaja te 32 energetski učinkovitija vozila, za koja su im odobreni poticaji od gotovo milijun kuna.

„Kako bi se potakla energetska učinkovitost na nacionalnoj razini, prvo je bilo potrebno educirati i informirati. Sada, kad imamo građane kojima je već velikim dijelom poznata korist od primjene mjera energetske učinkovitosti, nastojimo ponuditi programe koji će im olakšati primjenu tih mjera. Osim za građane, imamo posebne programe i za poduzeća, a svakako bih istaknuo javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Ove smo godine osigurali 13 milijuna kuna za, primjerice, sunčane toplinske pretvarače za zagrijavanje tople vode ili dizalice topline u hotelima, ugostiteljskim objektima ili apartmanima. Osim tvrtki, sufinanciranje mogu dobiti i privatni iznajmljivači.“ pojasnio je Nikola Blažeković iz Fonda, napomenuvši kako je taj Javni poziv još uvijek otvoren.

Nakon prezentacije predstavnici Fonda odgovarali su na pitanja građana koji su istaknuli zadovoljstvo što su pojednostavljene procedure oko prijave te što se za poticaje za energetsku obnovu svojih kuća, od ove godine, mogu direktno javljati u Fond.

 

  • Zadar radionica 16 10 2015