Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

U Zagrebu održan Hrvatsko-korejski gospodarski forum na temu zaštite okoliša

14.06.2019. 13. lipnja 2019. godine u Zagrebu je održan Hrvatsko-korejski gospodarski Forum na temu zaštite okoliša, a s ciljem izgradnje i unaprijeđenja gospodarske suradnje između dviju država. Forum je okupio brojne osobe iz gospodarskog i javnog sektora, diplomate, predstavnike gradova, akademske zajednice i istraživačkih instituta.

Održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva okoliša Republike Koreje, Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, Korea Business Centera u Zagrebu (KOTRA), Agencije za zaštitu okoliša od industrijskog zagađenja iz Republike Koreje (Korea Environmental Industry Association - KEIA) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Forum je otvorio gospodin Yongtae Shin, podpredsjednik KEIAe, dok su dobrodošlicu partnerima i uzvanicima Foruma poželjeli Veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Dong-chan Kim te državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, gospodin Mile Horvat. Veleposlanik Dong-chan Kim naglasio je važnost ovakvih okupljanja u sektorima, kao što je zaštita okoliša, u kojima nije uspostavljenja suradnja između Republike Hrvatske i Republike Koreje. Nadodao je da je siguran da korejske kompanije mogu sa svojom tehnologijom pomoći hrvatskim partnerima u ostvarenju njihovih ciljeva.

Pomoćnik ministra Ministarstva zaštite okoliša i energetike, gospodin Igor Čižmek, predstavio je misiju i viziju Ministarstva, aktualne projekte i prioritete – od kojih se mogu izdvojiti očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, započeti projekti iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK), donošenje zakona o vodnim uslugama, provedba Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske te mnogi drugi. Zamjenica direktora, gospođa Suin Yang, Ministarstva okoliša Republike Koreje iznijela je analizu trendova na korejskom i globalnom tržištu, važnost suradnje na globalnoj razini te programe globalne suradnje u sektoru zaštite okoliša.

U drugom dijelu Foruma, koji je bio namijenjen poticanju suradnje između Republike Hrvatske i Republike Koreje na gospodarskoj razni, gospođa Maja Feketić, Načelnica sektora za fondove Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavila je trenutne projekte Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, procese pripreme i provedbe projekata, načine financiranja, te primjere dobre prakse, dok je članica Uprave Zagrebačkog holdinga, gospođa Marica Dusper, predstavila aktualne i buduće projekte Zagrebačkog holdinga vezane uz održivi urbani razvoj grada Zagreba.

Korejske tvrtke iz sektora zaštite okoliša dobile su priliku prezentirati svoje tehnologije, nakon čega su zainteresirani sudionici, hrvatske eminentne kompanije, održale individualne poslovne sastanke s korejskim kompanijama.

Forum je bio svojevrsna platforma za izgradnju i unaprjeđenje gospodarske suradnje između dviju država. Pomoću ovakvih događaja, gospodarstvenici Republike Koreje žele svojim hrvatskim partnerima pružiti informacije o korejskoj tehnologiji te pronaći zajedničke poslovne interese u svrhu jačanja bilateralnih odnosa. Kako bi se potaknula suradnju u svim sektorima između Republike Hrvatske i Republike Koreje, Korea Business Center (KOTRA) zajedno sa Veleposlanstvom Republike Koreje u Republici Hrvatskoj stalno traži sektore u kojima ne postoji suradnja između te dvije zemlje te u svrhu jačanja bilateralnih odnosa, organizira ovakva okupljanja.

  • Maja Feketić - FZOEU