Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Uspješno završena energetska obnova dječjih vrtića u Vinkovcima

07.03.2019. Grad Vinkovci je danas održao završne konferencije projekata energetske obnove tri objekta Dječjih vrtića Vinkovci: Budućnost, Pčelica i Stribor. Obnova vrtića sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.". Partner u provedbi ovih EU sufinanciranih projekata Gradu je bio Fond.

Grad Vinkovci je danas održao završne konferencije projekata energetske obnove tri objekta Dječjih vrtića Vinkovci: Budućnost, Pčelica i Stribor. Obnova vrtića sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.". Partner u provedbi ovih EU sufinanciranih projekata Gradu je bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je pružao podršku u vidu pregleda projekata, pomoći u pripremi i provođenju postupaka javne nabave te kontroli nacrta dokumentacije za nadmetanje.

Tomislav Ilić inženjer suradnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je na konferenciji pojasnio kako je tijekom 2015. godine Ministarstvo graditeljstva provelo dva pilot projekta za EU sufinanciranje energetske obnove: jedan za izradu projektne dokumentacije te jedan za radove energetske obnove zgrada za odgoj i obrazovanje, a na kojima je prolaznost bila vrlo niska. "Međutim, uz našu suradnju s Prijaviteljima na pripremi projektnih prijedloga uspjeli smo osigurati prolaznost od 97% od svih prijavljenih projektnih prijedloga na Poziv 4.c.1.3. unutar kojeg su i ova tri vrtića. Nadam se da će suradnja sa Gradom Vinkovci i u budućnosti biti jednako dobra kao što je bila do sada." zaključio je Ilić.

Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca istaknuo je kako grad trenutno provodi 8 projekata energetske obnove javnih ustanova ukupne vrijednosti preko 36 milijuna kuna. "Većina navedenih projekata odnosi se na ustanove za predškolski i školski odgoj čime Grad pokazuje svoju demografsku i socijalnu osviještenost. Važno je spomenuti kako nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije kroz Fond za sufinanciranje osiguralo 70% sredstava vlastitog udjela sufinanciranja.“

Projekti energetske obnove vrtića su uključivali mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrada, zamjenu dotrajale stolarije, ugradnju kondenzacijskih bojlera i termostatskih ventila, perlatora, solarnih kolektora za grijanje potrošne vode, te rekonstrukciju sustava opće rasvjete u cilju smanjenja utroška energije i štetnih plinova CO2. Osim ušteda, energetskom obnovom, ciljanoj skupini, djeci i djelatnicima, osigurali su se sigurniji i ugodniji uvjeti rada i boravka što će rezultirati povećanjem učinkovitosti odgoja.

" Upravni odjel društvenih djelatnosti u ime Grada aktivno provodi projekte energetskih obnova zgrada predškolskog i školskog odgoja na području Vinkovaca. Ova tri projekta predstavljaju reprezentativan primjer za promicanje obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.“ rekla je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti. U prijavi i realizaciji ovih projekata projekata, grad je ostvario suradnji i s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.. Mirta Štrk, direktorica Agencije ovom je prigovodm istaknula kako suradnja postoji još od 2015. godine i provedbe pilot projekata.

Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci se zahvalila roditeljima, djeci te djelatnicima na strpljenju i razumijevanju te svim sudionicima uključenima u realizaciju ovih projekata. "Osim što smo dobili novi izgled vrtića, ostvarit ćemo značajnu energetsku uštedu čime ćemo dodatno poboljšati kvalitetu naše usluge te će naši vrtići postati još poželjnija mjesta za odgoj i obrazovanje naših najmlađih sugrađana.“ zdovoljno je zaključila Zidar.

Energetska obnova Dječjeg vrtića Budućnost na adresi Marije Jurić Zagorke 44, Vinkovci vrijedna je 861.114,46 kn, od čega je iz EU sufinancirano 485.757,39 HRK . Projektom će se postići smanjenje godišnje emisije CO2 za 87,61 % i potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od 62,14 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenja obnovljivih izvora energije.

Energetska obnova Dječjeg vrtića Pčelica na adresi Ulica dvanaest redarstvenika 18a u Vinkovcima rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini za 62,29 %  te godišnja emisija CO2 za  85,48 % . Od ukupne vrijednosti 840.933,64 kuna bespovratna sredstva za financiranje Projekta čine 486.536,65 kuna. Pomoć pri prijavi i realizaciji projekata energetskih obnova pružila je Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.

Energetska obnova Dječjeg vrtića Stribor na adresi J.J. Strossmayera 7, Vinkovci ukupno je vrijedna 3.233.785,06 kuna od čega bespovratna sredstva čine iznos od 1.260.683,00 kuna. Rezultat projekta je smanjenje godišnje toplinske energije za grijanje za 75,87 %, te smanjenje emisije CO2 za 85,24 %.

  • DV Budućnost
  • DV Stribor
  • DV Stribor
  • DV Budućnost
  • DV Pčelica
  • DV Budućnost
  • DV Budućnost