Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Za energetsku obnovu škola i zgrada u Osječko-baranjskoj županiji 144 milijuna kuna

20.03.2019. Svečanom konferencijom u Osijeku je označen završetak energetske obnove 19 osnovnih i srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji, a ujedno su najavljeni radovi na obnovi još 23 zgrade javnog sektora. Ukupna vrijednost ulaganja u te projekte iznosi 144 milijuna kuna, od čega su 60 posto bespovratna sredstva EU, a ostatak osiguravaju Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Osječko-baranjska županija.

Direktor Dubravko Ponoš rekao je kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preko svog Posredničkog tijela prati realizaciju tih projekata. Ukupno provode preko 1500 projekata koji se sufinanciraju europskim sredstvima, od kojih je više od polovice iz područja javnog zgradarstva. Kada netko, kao što to čini Osječko-baranjska županija, povuče najviše sredstava iz EU fondova, što je naš zajednički cilj, onda zaslužuje sve pohvale. Kada u Fondu dobijemo projekte koji su iz vaše županije, onda smo zadovoljni zato jer smo sigurni da ti projekti prolaze i u visokom postotku povlače novac..”, zaključio je Ponoš te istaknuo kako su Fond i županija osim na provedbi bili partneri i na pripremi projekata za prijavu na javni poziv jer je Služba za energetiku pregledavala svu dokumentaciju za aplikaciju. Više o ulozi Fonda u EU programima sudionicima je govorio Branimir Hartman, voditelj projekata energetske obnove javnih zgrada.

Župan Ivan Anušić kazao je kako do kraja 2021. godine očekuje završetak energetske obnove svih zgrada škola, domova zdravlja i drugih ustanova kojima je županija vlasnik ili osnivač. "O uspješnosti našeg rada svjedoči i nagrada Zelena povelja koju je Osječko-baranjska županija primila prošle godine kao najuspješnija regionalna samouprava u Hrvatskoj po realizaciji projekata energetske obnove i učinkovitosti”, istaknuo je Anušić.

Na konferenciji su sudjelovali i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić te izaslanik potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, saborski zastupnik Stjepan Čuraj. Suglasili su se kako je Osječko-baranjska županija zahvaljujući korištenju sredstava EU fondova postala veliko gradilište koje će donijeti koristi kako korisnicima obnovljenih zgrada, ali i pridonijeti razvoju gospodarstva cijele županije.