Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Zagrepčani zainteresirani za financiranje obnove zgrada

14.11.2016. Suvlasnicima stambenih zgrada je do 16. siječnja na raspolaganju čak 152 milijuna kuna europskih sredstava za sufinanciranje projekata energetske obnove. Program Vlade kojim je do sad financiranje ostvarilo 430 višestambenih zgrada, od kojih njih 55 u Zagrebu, pokazao je kako se uštede kreću oko 60%. Takav rezultat zasigurno će biti motivacija mnogim vlasnicima stanova da umjesto samo bojanja dotrajalih fasada ozbiljno razmisle o energetskoj obnovi, koja bi im trebala značajno smanjiti troškove za grijanje.

Radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održana u zagrebačkoj Komori inženjera strojarstva danas je tako okupila stotinjak zainteresiranih predstavnika suvlasnika i upraviteljskih tvrtki s područja Zagreba."Od ove godine su bespovratna sredstva za program energetske obnove osigurana u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, zbog čega je drugačija i procedura prijave, ali i praćenja projekata. Ključno se dobro informirati, a kolege iz Fonda su tu za sve zainteresirane stanare, kako bi im pomogli u svim fazama prijave i provedbe projekata." rekao je na današnjoj radionici v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić, dodavši kako Fond ima vrijedno iskustvo u provedbi ovakvih projekata.

Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja pozvao je prisutne da što prije pripreme projekte i krenu u proces prijave. " Ono što kao ministarstvo možemo obećati jest da će svi kvalitetni projekti dobiti priliku za sredstva, čak i ako prijave budu prelazile planiranih 152 milijuna. Naime, nama je kroz ovaj program dostupno ukupno 70 milijuna eura odnosno 525 milijuna kuna i cilj nam je da ih uložimo u projekte koji će ostvariti konkretne uštede. Svjesni smo da je procedura zahtjevnija, zbog čega Fond sa svojim iskustvom ima ulogu savjetnika svim potencijalnim prijaviteljima." pojasnio je Žamboki.

Zgrade kojima je ovaj poziv namijenjen one su koje imaju više od 3 stana, više od 66% stambene namjene te upravitelja zgrade, iako zgradu za sufinanciranje može prijaviti i predstavnik stanara. Za prijavu je potrebno imati energetski certifikat i glavni projekt obnove, kojim se planira ušteda od minimalno 50% energije za grijanje. Pitanje koje je zanimalo najveći broj sudionika ono je o arhitektonskoj cjelini. Naime, ovaj program predviđa isključivo financiranje energetske obnove cjelovitih zgrada, ne i pojedinačnih ulaza, zbog čega su i dostupna sredstva značajno veća. Za razliku od dosadašnjeg maksimalnog iznosa od 1,4 milijuna kuna, ove godine zgrade mogu dobiti do čak 13 milijuna kuna, a najznačajnija je promjena svakako postotak sufinanciranja.

„Zagrepčanima je do sad za projekte obnove bilo dostupno 40% sufinanciranja, a ovim programom se taj postotak diže na čak 60%“ pojasnio je Mladen Ilijević, voditelj projekta u Fondu. „Dosadašnji primjeri obnova u Zagrebu pokazali su da se uštede kreću od 60 pa do čak 80%, a svakodnevni kontakti da su Zagrepčani itekako zainteresirani za ovaj program. Do sad obnovljene zgrade, poput nebodera na adresi Vincenta iz Kastva 2 ili Kolarovih breza najbolji su motivatori. Građani, osim što mogu računati na uštede, ovakvim će projektima produljiti trajnost i povećati vrijednost svojih zgrada, a impresivni iznosi poticaja će utjecati na što brži rok povrata ovakvih investicija.“ poručuje Ilijević.  Investicije u energetsku obnovu se mogu kretati od par stotina tisuća kuna, pa do milijunskih iznosa, zbog čega je važno pažnju posvetiti i postupcima nabave radova odnosno osigurati potrebnu kvalitetu, upozoravaju iz Fonda. 

PREZENTACIJA - Energetska obnova višestambenih zgrada - MGIPU
PDF 601.36 kB
PREZENTACIJA - Energetska obnova višestambenih zgrada - uloga Fonda
PDF 2.41 MB
PREZENTACIJA - Energetska obnova višestambenih zgrada - postupci nabave
PDF 671.1 kB