Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Zelena povelja Fonda pripala OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese

20.11.2015. Po prvi put ove godine u sklopu HRT-ove nagrade najljepšim školskim vrtovima dodijeljena je i Zelena povelja koju je ravnateljici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese uručio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

„Kao jedan od pokrovitelja ove edukativne akcije Fond je odlučio, u suradnji s HRT-om dodijeliti nagradu vrtiću/školi koja osim uređenja vrta, kroz svoj program propagira racionalno korištenje energije i vode te razvrstava nastali otpad. Ova škola postignutim uštedama, primjer je kako, djeca i odgajatelji svojim ponašanjem mogu pridonijeti uštedi energenata.“, istaknuo je Müller.

Inače, ekološko-obrazovni projekt HRT-a nastao je još 1994. na poticaj emisije Prvog programa Hrvatskog radija (HRT – HR 1) “Slušaj kako zemlja diše” i urednice Lidije Komes. U projektu “Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj” sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, djeca iz dječjih vrtića i centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U vrtovima koji su sami oblikovali i uredili djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

Članovi stručnog povjerenstva za dodjelu nagrada (Ivna Bućan, Astrid Horvat, Dobrila Kraljić, Vesna Cetin-Krnjević i Lidija Komes, voditeljica projekta) obišli su od proljeća do jeseni 130 škola koje su ušle u uži izbor. Zlatnu povelju za pobjednički školski vrt kontinentalne Hrvatske dobila je Osnovna škola Dragutina Lermana iz Brestovca u Požeško-slavonskoj županiji, a Zlatnu povelju za pobjednički školski vrt primorske Hrvatske osvojila je Osnovna škola dr. fra Karla Balića iz Šestanovca u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Ovim smo projektom željeli potaknuti škole diljem Hrvatske da njeguju školske vrtove, da čuvaju u njima ljepotu svoje prirode. Neki su od njih postali pravim turističkim atrakcijama. Primjerice, kroz srednjovjekovni vrt šibenske gimnazije prođe ljeti i do 80 000 posjetitelja“, istaknula je. rekla je voditeljica projekta Lidija Komes


JPG 280.85 kB

JPG 275.07 kB