Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Akcija čišćenja Savudrijske vale okupila hrvatske i slovenske volontere

06.09.2020. Uz više od 180 ronioca iz Hrvatske i Slovenije te više od 30 klubova i udruženja održana je ekološka akcija čišćenja podmorja Savudrijske vale, jedan od projekata sufinanciranih sredstvima Fonda na natječaju za sufinanciranje projekata zaštite okoliša organizacija civilnog društva.

„Količina otpada koja se iz godine u godinu pronalazi na morskome dnu pokazuje kolika je potreba za ovakvim projektima i kako je nužno nastaviti raditi na podizanju svijesti i edukaciji građana o važnosti zaštite okoliša. Upravo takve projekte i Fond nastavlja podržavati. Volio bih kad bi u idućim godinama potreba za ovim akcijama bila što manja i kad bi ih zamijenili satovi ronjenja na kojima će se samo promatrati i diviti bogatstvu koje skriva naše Jadransko more" izjavio je direktor Fonda Siniša Kukić.

Akciju je podržao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je u petak svečano otvorio projekt i s roniocima sudjelovao u čišćenju.

U sklopu akcije čistile su se obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska te su ronioci uklanjali krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u Luci Savudrija. U akciji su sudjelovala i djeca, sudionici ronilačke eko patrole koja su dva dana pomagala u čišćenju mora uz obalu i učila o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti. "Okoliš nema granica. Za integralnu zaštitu okoliša potrebno je uključiti sve dionike iz svih zemalja koje dijele nekakav okolišni prostor" rekao je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Glavni cilj same akcije, uz čišćenje podmorja je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja sa istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Akcija se provodi u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja za sufinanciranje projekata zaštite okoliša organizacija civilnog društva.