Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Elektrifikacija kućanstava u ruralnim krajevima Šibensko-kninske županije

24.01.2017. Fond je sufinancirao projekt Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) i Šibensko-kninske županije kojim je elektrificirano 8 kućanstava u ruralnim krajevima Šibensko-kninske županije. Za projekt vrijedan 545 tisuća kuna. Fond je osigurao 385 tisuća kuna bespovratnih sredstava, kako bi ova izolirana kućanstva dobila potrebne otočne solarne sustave, agregate i hladnjake.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je projekt proveden u suradnji s Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) i Šibensko-kninske županijom i kojim su elektrificirana kućanstva u ruralnim krajevima županije. 

U sklopu projekta vrijednog 545.275,68 kuna su u 8 obiteljskih kuća koje nemaju pristup elektroenergetskoj mreži postavljene samostalne fotonaponske elektrane (2 od 1kW, 5 od 1,5kW i 1 od 3kW), benzinski elektrogeneratori (2,5 KW) i kuhinjski hladnjaci A++ razreda. Riječ je o 3 kućanstva u zaleđu Općine Kistanje, 4 kućanstva na području Općine Ružić i jedno kućanstvo na području Grada Šibenika (naselje Zaton-Vlake).

UNDP-ov tim je u sklopu nacionalnog projekta elektrifikacije ruralnih krajeva u suradnji sa županijom pripremio listu prioritetnih kućanstava te specifikacije tehničkog sustava, nakon čega je Županija nabavila potrebne otočne solarne sustave, agregate i hladnjake za 8 kućanstava. Za projekt je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio sufinanciranje od 385.020,54 kuna, dok je UNDP u sufinanciranju sudjelovao s iznosom od 48.127,54 kune.

“Izuzetno sam zadovoljan što smo s realizacijom ovog projekta omogućili opskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, onim kućanstvima na područjima Šibensko-kninske županije na kojima nije moguć priključak na elektroenergetsku mrežu, i tako stvorili uvjete za poboljšanje kvalitete života i razvoj njihovih obiteljskih gospodarstava. U realizaciji ovog projekta svoj doprinos dali su i predstavnici općina Ružić i Kistanje“ istaknuo je Goran Pauk, župan.

Nikola Blažeković, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naglasio je kako je energetska učinkovitost odnosno korištenje obnovljivih izvora energije efikasan mehanizam u borbi protiv energetskog siromaštva. „Fond u svojim programima predviđa sufinanciranje niza mjera povećanja energetske učinkovitosti, od kojih su osobito važni ovakvi projekti i projekti energetske obnove obiteljskih kuća jer direktno povećavaju kvalitetu života našim građanima. Dosad smo u suradnji s UNDPom sa 80% sufinancirali ovakve projekte i u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj te Požeško-slavonskoj županiji, čime smo uz 1,1 milijun kuna poticaja omogućili bolji život za ukupno 25 kućanstava.“ rekao je Blažeković.

  • Izvor: Šibensko-kninska županija
  • Izvor: Šibensko-kninska županija
  • Izvor: Šibensko-kninska županija