Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond odobrio Kaštijunu 5,6 milijuna kuna za troškove zbrinjavanja goriva iz otpada

07.10.2020. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktorica istarskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun Vesna Dukić potpisali su ugovor za sufinanciranje troškova zbrinjavanja goriva koji nastaje u procesu obrade otpada na Kaštijunu.

„Istarska županija je, upravo zahvaljujući centru Kaštijun, među prvim hrvatskim županijama koja primjenjuje visoke standarde u gospodarenju otpadom. Usprkos svim početnim izazovima u radu centar je izgrađen i radi sukladno svim pravilima struke i dobivenim dozvolama“, rekao je direktor Kukić.

Rekao je kako su Fond i resorno ministarstvo svjesni problematike visoke cijene plasmana goriva iz otpada. Upravo zbog toga danas je i potpisan ugovor kojim će Fond s 5,6 milijuna kuna do konca 2021. godine pomoći centru sufinancirati troškove njegovog zbrinjavanja.

Problematika nepovoljnijih uvjeta u plasmanu goriva iz otpada proizlazi iz činjenice da je radi zabrane uvoza u Kinu došlo do oštrog pada izvoz plastike i papira za reciklažu što je posredno uzrokovalo iznimno povećanje cijene zbrinjavanja goriva iz otpada. Uslijed navedenog, Kaštijun je po provedenim nabavama za zbrinjavanje goriva iz otpada, zaprimio ponude koje su višestruko prelazile osigurana i planirana sredstva za tu namjenu.

Sredstvima od 5,6 milijuna kuna Fond će sudjelovati u pokrivanju dijela povećanog troška zbrinjavanja goriva iz otpada do ponovne normalizacije na tržištu i to na način da se sve koristi od ove dodjele prenesu na građane. Direktorica Vesna Dukić izrazila je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora te zahvalila Fondu na dosadašnjoj suradnji i partnerstvu u uspostavi sustava gospodarenja otpadom u istarskoj županiji.