Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Fond osigurao 10 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa

30.12.2020. Vlada RH na današnjoj je sjednici donijela zaključak kojim će Fond osigurati 10 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine. Obrazlažući prijedlog Ministarstva gospodarstva, ministar je istaknuo kako se radi o iznimno teškoj situaciji te sva pomoć države ide u saniranje posljedica štete, kako bi se nakon toga moglo pristupiti obnovi tih područja.

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela zaključak kojim će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 10 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine.

Obrazlažući prijedlog kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ministar Tomislav Ćorić je istaknuo kako se radi o iznimno teškoj situaciji koja je zadesila stanovnike krajeva teško pogođenih potresom. Iz tog razloga, sva pomoć države kroz razna provedbena tijela, pa tako i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ide u pravcu da se što prije saniraju posljedice štete kako bi se nakon toga moglo pristupiti obnovi tih područja. Fond će tako za početak osigurati po 10 milijuna kuna za sanaciju štete na potresom pogođenim područjima. 

Inače, Vlada RH je kao interventnu pomoć u ublažavanju i saniranju posljedica potresa trima županijama ukupno uputila 120 milijuna kuna – 100 milijuna kuna najteže pogođenoj Sisačko-moslavačkoj, a po 10 milijuna Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.  Na današnjoj sjednici je rečeno kako je ovo samo prvi korak te da se računa i na sredstva europskih fondova, a spremnost na pomoć su iskazale i brojne međunarodne financijske institucije.

„Ovo je prilika da Hrvatska pokaže veliko srce, to se već osjetilo. Posebno cijenimo ljude koji daju pomoć i preporučujemo da ta pomoć ide putem civilne zaštite i Hrvatskog crvenog križa da pomoć dođe i do najmanjeg sela, zaseoka i mjesta”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.