Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond podržao Deklaraciju o čistoj energiji za EU otoke

20.12.2019. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podržao je Deklaraciju Europske unije o čistoj energiji za europske otoke. Više...

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podržao je Deklaraciju Europske unije o čistoj energiji za europske otoke. „Primorska Hrvatska ima godišnju insolaciju i do 2700 sati godišnje, od čega najviše sunčanih dana ima upravo na otocima. Taj solarni potencijal trebamo snažno podupirati i razvijati pa su stoga i Fondovi nacionalni programi usmjereni na ulaganja u projekte kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije.“, kazala je prilikom potpisivanja deklaracije zamjenica direktora Alenka Košiša Čičin Šain.
U Hrvatskoj se nekoliko otoka, u svojim strateškim odrednicama, jasno opredijelilo za korištenje čiste energije. Cresko-lošinjski arhipelag ima za cilj potpuno dekarbonizirati svoj energetski sustav do 2040. To će se djelomično postići solarnim elektranama u vlasništvu lokalne zajednice. Krk je izradio vlastitu niskougljičnu strategiju, dok otoci u južnoj Dalmaciji (Korčula, Lastovo i Mljet) imaju definiranu čistu energiju kroz mjere Akcijskog plana održivog korištenja energije i drugih lokalnih razvojnih strategija. Uz to među prvim pilot projektima čiste energije za otoke koji će primiti potporu Europske unije, našli su se i hrvatski otoci Cres, Lošinj, Hvar, Brač i Korčula.
„Uz uvažavanje lokalnih specifičnosti naši otoci, s obzirom na svoj geografsko-klimatski položaj mogu biti predvodnici u dekarbonizaciji i korištenju čiste energije. Upravo će ovakve zelene inicijative omogućiti njihov daljnji razvoj te im uz dominantnu turističku djelatnost, dati nove mogućnosti prosperiteta i zapošljavanja, a što je jako važno za ostanak stanovništva na otocima.“, kazala je zamjenica direktora Košiša Čičin Šain. Uz to je istaknula kako Fond objavljuje javne pozive za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu te one za čistiji transport i smart city koji su interesantni otočanima.