Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Fond uključuje dionike u projekt FIRESPOL

11.01.2019. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirao je u svojim prostorima konzultacije dionika u cilju prikupljanja relevantnih informacija potrebnih za razvoj projekta FIRESPOL – Financijski instrumenti u projektima obnovljivih izvora energije.

Na prvim konzultacijama uz predstavnike Fonda sudjelovali su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nositelj projekta u Hrvatskoj dok je Španjolska voditelj projektnog tima. Ostale zemlje partneri projekta su Njemačka, Latvija, Irska i Poljska.

FIRESPOL želi pojačati regionalno orijentirana i decentralizirana privatna ulaganja u obnovljive izvore energije kroz uvođenje poboljšanja u upravljanju operativnim programima, a čime će se prekinuti financijske prepreke koje trenutačno koče ulaganja u OIE sektoru.

Cilj ovog projekta je razmjena znanja i iskustava između zemalja članica kroz primjere najbolje prakse u projektima obnovljivih izvora energije, te izrada Akcijskog plana kako na najbolji način implementirati financijske instrumente u projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Poseban naglasak se stavlja na razradu mogućnosti poticanja poduzetništva na ulaganja u infrastrukturu za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Sudjelovanje u ovom projektu Hrvatskoj će pomoći u postupku programiranja za slijedeće programsko razdoblje 2021.-2028. u smislu definiranja potreba i prioriteta u području obnovljivih izvora energije te mogućnosti uključivanja financiranja projekata OIE kombinirajući bespovratna sredstva s financijskim instrumentima.

Projekt FIRESPOL je započeo 1. lipnja 2018. i trajat će 4 godine, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Europe.

Više o projektu na poveznici: https://www.interregeurope.eu/firespol/

  • Konzultacije dionika u Fondu_projekt FIREPOL
  • Konzultacije dionika u Fondu_projekt FIREPOL
  • Konzultacije dionika u Fondu_projekt FIREPOL