Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Kampanja „Za ljepšu našu!“ na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice

26.01.2019. Danas su na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice RH u sklopu kampanje "Za ljepšu našu!" predstavljene razne edukativne aktivnosti vezane za gospodarenje otpadom. Kampanju provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike s ciljem edukacije i osvještavanja građana, osobito djece, o važnosti sprečavanja nastanka otpada i njegovog pravilnog razvrstavanja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović spomenula je kako je razvoj kružnog gospodarstva jedno od pitanja kojim se bave sve zemlje svijeta, a kako i države članice Europske unije moraju do kraja 2025. godine osigurati pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje najmanje 55% komunalnog, odnosno najmanje 65% ambalažnog otpada.

Ujedno je kazala kako je primjetna intenzivna suradnja s gradovima i općinama radi osiguranja potrebne infrastrukture, no kako je potrebno kontinuirano raditi na sustavnom informiranju i edukaciji građana o mogućnosti i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom.

U Uredu predsjednice djeca su imala prilike učiti kako pravilno razvrstati otpad, a crtali su i već poznate likove kampanje „Za ljepšu našu!“, s kojima su se već ranije upoznali putem raznih promotivnih i medijskih sadržaja. 

Djeca, ali i odrasli također su imali prilike kroz edukativne sadržaje vidjeti i naučiti kako se od starih i korištenih stvari može napraviti nešto novo i zanimljivo, primjerice hranilica za ptice, vaza za cvijeće, magneti za frižider, satovi, svijećnjaci i dr.

Predsjednica je također istaknula Socijalnu zadrugu Humana Nova koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala. Humana Nova je ujedno izradila prepoznatljive majice naše kampanje koje nose natpis "Nisam za bacit!“.

Navikli smo da jednostavno uzimamo sirovine iz prirode kao da je njihova količina neograničena, a zatim od njih stvaramo proizvode od kojih čak 80% bacimo nakon samo jedne upotrebe. Tako iscrpljujemo vrijedne resurse i energiju, a stvaramo - smeće. Kako bi zaustavili takve negativne trendove, zaštita okoliša i prirode postaje presudna za budući održivi napredak. Uz promjenu zakonodavstva i uvođenje zelenih tehnologija, potrebno je poduzimati konkretne mjere i na svim razinama, jer samo tako možemo očuvati resurse o kojima ovisimo.

 

  • Izvor: Ured predsjednice RH, kampanja "Za ljepšu našu"
  • Kampanja „Za ljepšu našu!“ na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice
  • Kampanja „Za ljepšu našu!“ na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice
  • Kampanja „Za ljepšu našu!“ na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice