Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Održana radionica za korisnike EU sredstava iz uslužnog sektora

19.03.2019. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao Posredničko tijelo 2 održao je radionicu za korisnike EU sredstava o provedbi Ugovora o povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina). Radionica je održana u vijećnici Hrvatske gospodarske komore s ciljem pojašnjenja daljnje procedure u provedbi projekata.

Posredničko tijelo razine 2 zaduženo je za kontrolu nabave, financijsku i tehničku verifikaciju projekata čije procese su na radionici detaljno pojasnili Predrag Čuljak, Sanja Jelačić i Slavica Lulić.

„Svrha ovog Poziva je bila poduprijeti smanjenje potrošnje isporučene energije u onim poduzećima koja su registrirana za obavljanje djelatnosti turizma ili trgovine. Provedbom mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije smanjuje se potrošnja energije za minimalno 20% u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe“, rekao je Predrag Čuljak iz Posredničkog tijela 2.

 „Važne napomene za daljnju provedbu projekata od ključne su važnosti za period koji slijedi. U slučaju pogrešaka, nepravilnosti i prijevara utvrđenih u korisnikovu postupanju, dolazi i do financijskih korekcija. Kako bi se takve situacije svele na minimum, stručni tim Posredničkog tijela 2 biti će korisnicima na raspolaganju“ – istaknule su Sanja Jelačić i Slavica Lulić iz Fondovog Posredničkog tijela 2 i pojasnile sve korake provedbe kroz prezentaciju.

Na radionici su prisustvovali mali, srednji i veliki poduzetnici, odnosno korisnici s kojima je sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava. Neki od njih su istaknuli koliko im znače mjere koje će provest. Tako je primjerice za projekt Kamp Zelena Luka u Tisnom, želja vlasnika da uz smanjenje potrošnje energije kao i troškova, dobije zeleni certifikat koji dodatno ističe ekološku odgovornost i kvalitetu ponuđaču usluge. Sve više prevladava svijest o tome da ekološka odgovornost ponuđača usluga doprinosi poželjnosti destinacije u očima turista. Današnji gost ima veće zahtjeve i drugačije prioritete, a smještaj dobiva na vrijednosti uz smanjen ekološki otisak. Također su neki korisnici komentirali da je ovakav Poziv prijeko potreban, jer je riječ o starim i dotrajalim objektima pa su energetske obnove itekako potrebne.

Na poziv kojeg je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo u svibnju 2018. godine, 75 projektnih prijedloga je zadovoljilo uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava. Iznos sredstva je sa 76 milijuna kuna, zbog velikog broja kvalitetnih projektnih prijedloga, povećan te je ukupna vrijednost bespovratnih sredstva koja su dodijeljena 174,5 milijuna kuna za projekte vrijedne 311,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.”

Nakon provedbe predviđenih aktivnosti koje su potaknute ovim Pozivom, emisije CO2 bit će manje za 3.705,89 tona godišnje. Investiranjem u mjere energetske učinkovitosti u sektoru turizma i trgovine potreba za energijom smanjit će se za 5,5 milijuna kWh/godinu te se očekuje da će iz novoinstaliranih kapaciteta proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije porasti za 9,7 milijuna kWh/god.

Prezentacija s radionice:

PREZENTACIJA_Povećanje EnU i OIE u uslužnom sektoru
PDF 2.69 MB
  • Radionica Fonda za korisnike EU sredstava iz uslužnog sektora
  • Radionica Fonda za korisnike EU sredstava iz uslužnog sektora
  • Radionica Fonda za korisnike EU sredstava iz uslužnog sektora
  • Radionica Fonda za korisnike EU sredstava iz uslužnog sektora