Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Potpisan Ugovor: Centar za gospodarenje otpadom Lećevica dobio bespovratna sredstva za izgradnju

25.01.2019. Danas je potpisan ugovor o dodjeli 322,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevica u Splitko-dalmatinskoj županiji, što je 71% od ukupne prihvatljive vrijednosti projekta.

Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava potpisali su u petak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. Vlatka Lucijanić-Justić.

„U pripremu projektne dokumentacije za izgradnju Centra i 6 pretovarnih stanica Fond je uložio oko 5 milijuna kuna, budući da ukupno prihvatljivi troškovi iznose čak 454 milijuna kuna. Ovim projektom omogućit će se potpuna uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz primjenu tehničko-tehnoloških rješenja zaštite okoliša i ljudskog zdravlja na korist stanovništva i posjetitelja“, rekao je danas u Splitu direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

U narednih mjesec dana splitsko–dalmatinski župan Blaženko Boban očekuje objavu prvih natječaja kao i da će se kroz godinu započeti s radovima. Planirano je da će radovi potrajati oko 18 mjeseci što bi značilo da će sredinom 2022. godine Lećevica biti izgrađena.

Uz sam Centar za gospodarenje otpadom bit će izrađeno i 6 pretovarnih stanica (u Splitu, Sinju, Zagvozdu te na otocima Braču, Hvaru i Visu). Navedeno ima za cilj uspostavu jedinstvenog županijskog odlagališta neopasnog otpada u CGO čime će se omogućiti sanacija i zatvaranje svih 15 postojećih neusklađenih odlagališta otpada u ovoj županiji, a što će i konačnici doprinijeti zaštiti okoliša.

Pored EU sredstava (71%), preostali dio u sufinanciranju osigurat će Fond za zaštitu okoliša 19% i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinska županija 10%.

 

  • Potpisivanje Ugovora za izgradnju CGO Lećevica, Izvor: Splitsko-dalmatinska županija