Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Proizvodnjom solarnih modula utrostručili broj radnih mjesta

30.09.2015. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller danas su u Varaždinu posjetili tvrtku Solvis koja se bavi proizvodnjom solarnih fotonaponskih modula za proizvodnju električne energije.

„Fond je pokretanje tvrtke sufinancirao sa milijun kuna,a u pripremi je i ugovor za sufinanciranje gradnje fotonaponske elektrane vrijedne 430.000 kuna iz koje će se proizvoditi električna energija za potrebe tvrtke.“ izjavio je prilikom obilaska tvornice direktor Fonda.


Tvrtka Solvis je jedini hrvatski proizvođač solarnih modula za proizvodnju električne energije iz sunčeve svjetlosti. U gradnju tvornice uloženo je oko 45 milijuna kuna, a s proizvodnja je krenula 2009. Tvrtka je u počecima imala oko 40 radnika, a danas je u Solvisu zaposleno 140 radnika. Solvis se orijentirao na razvoj tehnologije i proizvodnju visokokvalitetnih panela zbog čega je tvrtka postala prepoznatljiva na stranom tržištu.

„Za stvaranje novih zelenih radnih mjesta bitno je da imamo i da potičemo tvrtke poput Solvisa koje svoj razvoj temelje na visokoj tehnologiji koja manje onečišćuje. Solvis proizvodi solarne module za proizvodnju električne energije i 90% prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Ima u planu sagraditi i vlastitu fotonaponsku elektranu za koju će također dobiti državne poticaje.“ – izjavio je nakon obilaska varaždinske tvrtke ministar Zmajlović.

„Ove godine provodimo dva programa poticanja korištenja obnovljivih izvora energije. U turističkom sektoru raspisali smo javni poziv za vlasnike hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata za ugradnju solara, dok smo za poslovni sektor i javne ustanove raspisali javni natječaj i odobrili sufinanciranje za 67 projekata. Zbog kvalitete i brojnosti projekata smo inicijalnih 18 milijuna kuna osiguranih za taj natječaj povećali na 46 milijuna.“ – pojasnio je Müller.

Tim projektima poslovnom sektoru omogućuju se poslovne uštede, tvrtke postaju konkurentnije, stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta, smanjuju se emisije CO2 i ovisnost o klasičnim energentima. Projektima poticanja korištenja obnovljivih izvora energije stvaraju se i preduvjeti za rast potražnje za proizvodima tvrtki poput Solvisa.

Lani smo ostvarili prihode od 90 milijuna kuna, a ove godine prihodi će porasti na 160 milijuna. Naše solarne module izvozimo u 14 zemalja EU, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Južnoafričku Republiku. Oko 10% prihoda ostvarujemo i na domaćem tržištu te očekujemo da će potražnja za našim proizvodima porasti i zbog poticanja projekata obnovljivih izvora energije“ – izjavio je predsjednik Uprave Solvisa Stjepan Talan.

U Solvisu za tri do pet godina planiraju udvostručiti proizvodnju i povećati broj zaposlenika za 30 do 50%. Ugradnja solarnih modula je isplativa jer imaju zagarantirani rok trajanja od 25 godina. Za jednu obiteljsku kuću u kojoj živi četveročlana obitelj dovoljan je manji sustav koji stoji oko 30.000 kuna, a uštedama na energentima ta se investicija može vratiti i za 8 godina.

U sklopu ovogodišnjeg javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, građani su se mogli javiti i za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Stiglo je više od 12.000 zahtjeva građana, a već je odobreno sufinanciranje za više od 7.500 projekata, među kojima je i ugradnja 321 solara.