Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]zoeu.hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Završio eko natječaj „Od starog novo, za dar od srca“

08.01.2021. Danas je završio nagradni eko-natječaj „Od starog novo, za dar od srca“ koji je pokrenuo Fond kako bi povodom božićnih i novogodišnjih blagdana motivirao učenike osnovnih i srednjih škola da izrade ukrase, darove te razna kreativna rješenja prema načelima ponovne uporabe.

„Svima u Fondu, koji smo pratili prijave na natječaj, je iznimno drago da je pokrenuo veliko zanimanje za temu. Preko 400 osnovnih i srednjih škola je prijavilo svoje radove. Dobro je poznato da mnoge škole već dugo provode razne eko programe i da su svjesni važnosti edukacije od najranije dobi. Radovi su pristigli iz raznih dijelova Hrvatske, a posebno nam je drago da se među nagrađenim radovima istaknuo i jedan iz Industrijsko-obrtničke škola u Sisku, područja kojeg su zahvatili potresi te da će učenicima osvojena nagrada biti barem malo veselje u ovim teškim vremenima“, rekla je voditeljica projekta Sunčana Matić iz Fonda.

Ovakvim aktivnostima se željelo potaknuti djecu i mlade da na zabavan i zanimljiv način otkriju vrijednosti starih i odbačenih stvari te ih višekratno koriste i tako utječu na smanjenje otpada. Zadatak nas kao društva u cjelini je poticati održivu i zdravu zajednicu koja se odgovorno odnosi prema okolišu u kojem obitava.

Sustav gospodarenja otpadom ima ulogu poticanja i usvajanja boljih navika – da se što manje otpada proizvodi, što manje odlaže na odlagališta, da se stvari ponovno koriste te otpad pravilno razvrstava, čime se priprema za recikliranje ili ostale načine prerade. Za održiv sustav gospodarenja otpadom potrebni smo svi.

Dobitnicima nagrada čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem provođenju eko programa u svojim školama, a svim sudionicima zahvaljujem na velikom interesu za ovu temu, dostavljenim radovima i uloženom trudu.

Rezultate natječaja možete pogledati ovdje: http://upotrijebi-ponovno.zaljepsunasu.hr/rezultati/