HR

Sufinanciranje nabave energetski učinkovitijih vozila


Program sufinanciranja električnih vozila 2024. godine


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2024. godini nastavlja sa sufinanciranjem kupnje energetski učinkovitih vozila. 
 
Prvi korak u provedbi sufinanciranja nabave energetski učinkovitijih vozila za građane je objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji Fondu prijavljuju prodajna mjesta i dostupne modele vozila koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva. Svako prodajno mjesto dobit će korisnički račun za prijavnu aplikaciju Fonda, a lista vozila, koja će uključivati modele svih dostupnih energetski učinkovitih vozila, moći će se pronaći na stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Nakon što Fond objavi Javni poziv za građane, prodavatelji će korisnike prijavljivati za sufinanciranje putem prijavne aplikacije. 

Po pojedinom vozilu biti će moguće dobiti do 40% sredstava, a maksimalni iznos poticaja ovisit će o kategoriji - za električne automobile moći će se dobiti do 9.000 eura, za plug in vozila do 5.000 eura, a do 2.500 eura za motocikle i skutere.
Od 2024. godine ograničena je cjenovna kategorija vozila koje će sufinancirati pa će prihvatljiva biti samo vozila čija je ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, do 50 tisuća eura.


Zašto električna vozila?
  • nemaju emisije štetnih plinova u atmosferu, odnosno njihovim korištenjem smanjuje se štetan utjecaj na okoliš,
  • njihovim korištenjem se smanjuje potrošnja fosilnih goriva (neobnovljivih izvora energije),
  • podrazumijevaju smanjenje troškova održavanja te veću sigurnost u prometu,
  • manje je porezno opterećenje,
  • smanjuje se zagađenost okoliša bukom (procjenjuje se da gotovo 20 % stanovnika EU pati od buke čije se razine smatraju neprihvatljivima,)
  • doprinose društveno odgovornom poslovanju odnosno održivom razvoju. 


Jedna od ključnih mjera poticanja energetske učinkovitosti u prometu je poticanje korištenja energetski učinkovitih vozila. Prema podacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, emisije CO2 u ukupnom domaćem prometu iznose oko 5,6 milijuna tona, od čega na cestovni promet otpada gotovo 3 milijuna tona. U Hrvatskoj  je danas registrirano više od 2 milijuna cestovnih vozila, od čega je gotovo 1,5 milijuna osobnih automobila. Prosječna starost osobnih vozila je više od 12 godina te prosječno osobno vozilo u RH godišnje emitira oko 3 tone CO2.  Za ilustraciju, hibridno vozilo godišnje emitira 1 tonu CO2, dok električna vozila uopće nemaju emisija niti zagađuju okoliš bukom.

S ciljem poticanja čistijeg transporta u Hrvatskoj i smanjenja onečišćenja zraka, 2014. godine je pokrenut projekt Vozimo ekonomično, kroz koji se građanima i tvrkama dodjeljuju bespovratna sredstva za kupnju energetski učinkovitijih vozila. Od 2014. do 2020. godine je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 153 milijuna kuna sufinancirao nabavu više od 4.500 energetski učinkovitijih vozila (električnih, hibridnih te „plug in“ hibridnih vozila). Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, evidentan je porast električnih i hibridnih vozila u posljednjih nekoliko godina. U 2020. godini bilo je registrirano preko 1.300, dok je u 2021. godini broj električnih i „plug-in“ hibridnih vozila prešao brojku od 4200.