HR

Zelena tranzicija u fokusu gospodarske politike

10.11.2021.

Na ovogodišnjem savjetovanju ekonomista održanom u Opatiji, tema je bila ekonomska politika Hrvatske u 2022. godini. Tradicionalnom događanju u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista ove je godine nazočio i direktor Siniša Kukić, zajedno sa timom ekonomskih stručnjaka iz Fonda za zaštitu okoliša, a na čelu s načelnicom Sektora za financije Sanjom Pokupec Lepanović.

Fokus izlaganja i panela ovogodišnjeg savjetovanja je na temama poput tržišta rada, digitalizacije, zelene ekonomije, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, industrije budućnosti te izazova organiziranja i financiranja u zdravstvenom sektoru RH.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, stručnjaci su se složili kako nas čeka još jedna godina oporavka gospodarstva od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Uvodni govor na događanju je održao i premijer Andrej Plenković, rekavši kako je u okolnostima gospodarske, društvene i zdravstvene neizvjesnosti Vlada odgovorila kroz predvidljivu i odgovornu ekonomsku politiku koja se temeljila na odgovornom upravljanju javnim financijama, dobro usmjerenoj državnoj potrošnji, i u ovim izvanrednim okolnostima, redistribuciji, na poreznim i administrativnim rasterećenjima. Najavio je da će fokus ekonomske politike biti preusmjeren s kriznog upravljanja na podizanje produktivnosti, promicanje konkurentnosti i inovativnosti i stvaranje novih radnih mjesta. Oslonac gospodarskom oporavku zemlje vidi u više od 25 milijardi eura europskih sredstava koja su Hrvatskoj na raspolaganju. Kao jedan od ciljeva do kraja desetljeća, istaknuo je podizanje BDP-a po stanovniku na 75% od prosjeka Europske unije. "Sve što se radi na nacionalnoj razini usklađeno je s globalnim trendovima i europskim prioritetima te da se tako ostvaruju nacionalni i gospodarski interesi i diže standard života građana", rekao je premijer. Ključnim izazovima smatra zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom koja je utjecala i na ekonomiju, klimatsku krizu, rastuću potrebu za prirodnim resursima i energentima, ubrzavanje socijalnih promjena i nepovoljne demografske trendove. Podsjetio je na Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. koja, kaže, treba pridonijeti zelenoj tranziciji, digitalnoj transformaciji i demografskoj revitalizaciji. 

Upravo zelenoj tranziciji doprinijet će i planirani programi Fonda, za koje je u idućem trogodišnjem razdoblju planirano čak 6 milijardi kuna.