HR

Održana početna konferencija projekta Karlovac karst

20.09.2022.

Voditeljica Posredničkog tijela u Fondu Sanja Jelačić sudjelovala je na početnoj konferenciji strateškog projekta Karlovac karst u Ogulinu, koji za cilj ima razminiranje i zaštitu šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije.

Projekt Karlovac karst sufinanciran je od strane Kohezijskog fonda Europske unije, a Hrvatske šume su nositelj ovog važnog projekta kojim će se vratiti sigurnost građanima jer će se njime razminirati velika površina šuma i šumskog zemljišta. Partner na projektu je i Ministarstvom unutarnjih poslova koje obavlja iznimno važan posao razminiranja.

Konferencija se održala na Pučkom otvorenom učilištu u Ogulinu, a prisutnima su se obratili domaćin - predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta Sanja Perić, ravnatelj ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, voditeljica Posredničkog tijela u Fondu Sanja Jelačić te voditelj projekta Karlovac krast Tomislav Lipošćak.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 241,2 milijun kuna. Projekt je započeo 1. siječnja 2019., a završetak se očekuje 30. prosinca 2023.
„Za razminiranje i zaštitu ove velike šumske površine odobreno je 196,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekti poput ovoga, kao i ostala tri na kojima surađujemo: Ecomanager, Naturavita i Fearlessa Velebit - sveukupno su vrijedni oko milijardu kuna i u skladu su sa zelenim, održivim ciljevima koji će doprinijeti očuvanju okoliša te brojnih biljnih i životinjskih vrsta koje čine našu zemlju posebnom i jedinstvenom“, izjavila je tom prigodom voditeljica Posredničkog tijela u Fondu Sanja Jelačić.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo da iako šume nisu u njihovom portfelju, klimatske promjene jesu a upravo šume igraju vodeću ulogu u ublažavanju posljedica uzrokovanih klimatskim promjenama. Također je podsjetio na prošlogodišnje obećanje premijera iz Glasgowa u kojem će se kompenzirati štetne emisije plinova nastale dolaskom turista na Jadran sadnjom gotovo milijun novih sadnica. Naglasio je kako ovih dana teku konzultacije koje bi dovele do realizacije tog plana.
U svom govoru predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić je naglasio važnost razminiranja šumskih površina za stanovnike ogulinskog kraja, ali i važnost povratka šuma u sustav gospodarenja čime će se omogućiti bolja zaštita šuma i šumskog zemljišta u području pod ekološkom mrežom Natura 2000.

Projektne aktivnosti podrazumijevaju razminiranje šuma i šumskog zemljišta, obnovu protupožarne infrastrukture te obnovu šuma i šumskog zemljišta. Ukupna vrijednost razminiranja iznosi više od 188 milijuna kuna čime će se razminirati površina od 1.709,06 ha. Rekonstrukcijom protupožarnih cesta s elementima šumske ceste omogućit će se bolja zaštita šuma i šumskog zemljišta u projektnom području od šumskih požara što će doprinijeti boljoj zaštiti bioraznolikosti. Ukupna dužina rekonstruiranih prometnica iznosit će 43,6 km, od čega kroz minski sumnjivo područje prolazi 24,87 km dok je 18,73 km izvan njega. Provest će se obnova šuma i šumskog zemljišta, a sve zajedno će doprinijeti poboljšanju strukture, stabilnosti i otpornosti šumskih ekosustava na klimatske promjene i poboljšanju općekorisnih funkcija šume.