HR

27 institucija u aktivnostima spašavanja plemenite periske

02.03.2022.

S ciljem očuvanja endema Mediterana, plemenite periske, održan je treći sastanak partnera projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ kojeg sufinancira Fond, a na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Masovni pomori plemenite periske u Sredozemlju započeli su 2016., a u Jadranskom moru ih bilježimo od 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100%, a zbog dramatičnog pada populacije periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj. U provedbi projekta uključeni su nacionalni znanstveni i stručni kapaciteti kroz sudjelovanje 23 partnera iz tri regije - sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana. Projekt je ušao u treću godinu provedbe, a 1. ožujka u Zadru na zadarskom Sveučilištu održan je sastanak partnera. Na sastanku je sudjelovalo 46 sudionika iz 27 institucija, uključujući i sudjelovanje stručnjaka iz Španjolske. 
Sastanku je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prisustvovala Vlatka Gulan Zetić, voditeljica fondove Službe za zaštitu prirode. „Uzimajući u obzir globalnu promjenu klime, odnosno prosječno povišenje temperature mora koje doprinosi mogućem izumiranju plemenite periske, nužno je provesti mjere prilagodbe promijenjenim uvjetima te poduzeti mjere očuvanja ove jedinstvene vrste. Zato nedavna otkrića živih periski kod Lastova i u pulskom akvatoriju vraćaju optimizam da ipak postoji šansa za njihov opstanak“ – istaknula je Gulan Zetić.

Koordinatori aktivnosti projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ po regijama  - Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran), Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran)  prezentirali su aktivnosti očuvanja plemenite periske koje su dosad proveli u suradnji s ostalim partnerima. Predstavnici Aquariuma Pula i Hrvatskog veterinarskog instituta predstavili su svoj rad vezan za ex-situ očuvanje plemenite periske u Jadranu, dok su stručnjaci sa španjolskog Instituta za očuvanje mora i morskih znanosti (IMEDMAR-UCV) predstavili iskustva vezana za rad na očuvanju plemenite periske u Španjolskoj. 

Tijekom rasprave sudionici su se osvrnuli na izazove s kojima su se susreli kao i na prijedloge rješenja za unaprjeđenje daljnjih aktivnosti. Projekt je prepoznat kao uzoran primjer operativne suradnje znanstvenih institucija, nevladinog sektora, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Posebno je naglašen velik  odjek ovog projekta u javnosti i dosad nezabilježen angažman ljudi u očuvanju ove vrste prije svega kroz brojne zaprimljene dojave kojim su prikupljeni vrijedni podaci o još uvijek živim jedinkama plemenite periske, ali i o srodnoj vrsti Pinna rudis koja je posljednji put u Jadranu zabilježena prije više od 100 godina. Istaknuta je važnost nastavka provedbe aktivnosti u svrhu očuvanja plemenite periske u Jadranu te važnost međunarodne suradnje stručnjaka i daljnjeg uključivanja šire javnosti u provedbu aktivnosti kroz projektnu suradnju i u narednom razdoblju.